Prostreno.cz

Nasbírejte si kostival lékařský. Léčí bronchitidu a pomáhá trávení

Stále ještě jste s kostivalem neměli „tu čest“? Tak to je nejvyšší čas se seznámit! Tento pomocník je báječným prostředkem na otoky, modřiny a zlomeniny. Zatočí ale i se zácpou, zreguluje krevní tlak a ještě pomůže při revmatismu.

Kostival lékařský je vytrvalá rostlina z čeledi brutnákovitých. Možná ji znáte pod pojmy medunice, černý kořen, volský jazyk, lupen sladký nebo kobylí mléko. Co všechno léčí a proč se vyplatí mít tento přírodní medikament v domácích zásobách?

Poklad ukrytý hluboko v zemi

Bylinka dorůstající do výšky i jednoho metru má vícehlavý oddenek, čtyřhranný stonek a střídavé listy. Vyskytuje se úplně v celé Evropě, takže si obyvatelé z různých částí starého kontinentu nemají absolutně co závidět. U nás roste zejména na vlhkých loukách, v příkopech, lužních lesích, u potoků a v houštinách.

V září se sbírá kořen, který je sice hodně hluboko v zemi, ale za námahu při jeho vykopávání vážně stojí. Pokud si na takový úkol netroufnete, zkuste získat alespoň pár listů. Ať už budete mít k dispozici kteroukoli část rostliny, sušení by mělo proběhnout na slunci, nebo v umělých podmínkách, a to při teplotě do 40 stupňů Celsia. V jakých situacích vám tento pomocník přijde vhod?

Spása při revmatismu i bércovém vředu

Kostival působí jako protizánětlivý, regenerační a ochranný prostředek. Zabírá na revmatismus, léčí otoky kloubů i výrony, je doporučovaným řešením alergie i bércových vředů. Jeho schopnosti ocení jedinci s poruchami trávení, stejně jako pacienti s bronchitidou či špatným krevním oběhem.

V lidovém léčitelství se hojně využívá při zlomeninách a zraněních kloubních pouzder. O této bylince je také známo, že může být šetrnou alternativou k farmaceutickým projímadlům, zároveň přispívá k regulaci krevního tlaku a pomáhá na potíže s dýchacími cestami. Jak si připravit domácí kostivalovou mast, kterou lze využít i v boji proti křečovým žilám?

Mazadlo, co má grády

Omyté kořeny kostivalu jemně nasekejte, krátce upražte na sádle a nechte takto stát do druhého dne. Následně znovu ohřejte a přes tenké plátno sceďte, zbytek prolisujte. Směsí pak naplňte menší uzavíratelné nádoby, které uložte do chladu. Mast vám přijde k duhu při léčení povrchových ran různého původu. Nutno podotknout, že s ní můžete bez obav ošetřit i vašeho čtyřnohého mazlíčka.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat