Prostreno.cz

Máte kašel? Zbavte se ho s pomocí mrkvové šťávy

Že je mrkev dobrá na oči, to už víme dávno. Jenže pozor, stejně dobře prospívá i trávení a kardiovaskulárnímu systému, navíc odstraňuje z těla škodlivé látky. Dokonce platí i na kašel, který znepříjemňuje život!

Pro milovníky zeleniny je mrkev naprostou klasikou. I když se ví, že tato rostlina pochází z jižní Asie, přesněji z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, stále není jasné, jak se odtud dostala až na náš evropský talíř. Bezpečně se však ví to, že obsahuje mnoho zajímavých látek pro zdraví, zatočí třeba s kašlem. Jak tuto „medicínu“ aplikovat v praxi?

Poklad s mnoha výhodami

Ještě dřív, než vám odtajníme na recept na mrkvovou šťávu, si připomeňme alespoň některé benefity kořenového zázraku, souhlasíte? Již několik vědeckých studií naznačilo, že prospívá celému kardiovaskulárnímu systému, pomáhá ničit buňky leukemie, posiluje paměť a snižuje riziko kognitivních dysfunkcí. Zároveň eliminuje nahromaděné toxiny v organismu a reguluje trávicí funkce. Vzhledem k tomu, že obsahuje nezanedbatelné množství provitaminu beta-karotenu, jež se v těle mění na vitamin A, zabraňuje poškození fotoreceptorů v sítnici, zánětům i slepotě. Tím však seznam „mrkvových pozitiv“ ani zdaleka nekončí…

Prevence před chorobou, jíž se všichni obáváme

Oranžový plod ze zahrádky také nabízí celou řadu antioxidantů, které bojují proti vývoji rakoviny. Laboratorní testy prokázaly, že jeho pravidelná konzumace v podobě dvou porcí týdně výrazně omezuje pravděpodobnost rakoviny plic u kuřáků a rakoviny prostaty mužů. Lékaři si jsou také jistí, že unikátní složení mrkve, v níž není nouze o fosfor, draslík, hořčík, železo, vitaminy C, A, K a celou skupinu vitaminů B, pomůže zbavit se kašle a uvolnit dýchací cesty. Tím se vlastně dostáváme k „výrobě“ zmíněné šťávy, která je nejen chutná, ale také léčivá. Jaký je postup?

Úleva už za pár minut

Budete potřebovat půl kilogramu mrkve, tři až čtyři polévkové lžíce medu a dvě čajové lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru. Zeleninu nakrájejte na menší kusy, nechte je povařit do změknutí a přidejte zázvor. Následně obsah hrnce sceďte, zeleninu rozmixujte a zbylou tekutinu nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile se tak stane, vše smíchejte dohromady a směs dochuťte medem. Přírodní léčivo užívejte po lžičkách a rázem máte od kašle pokoj!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat