Prostreno.cz

Proč naše tělo potřebuje lutein a kde ho najdete

Lutein je typ karotenoidu, který se mimo jiné běžně vyskytuje v listové zelenině a může mít širokou škálu účinků na vaše celkové zdraví. Konkrétně je lutein xantofyl často je spojován se zdravím a funkcí oka. Lutein je často diskutován ve spojení se zeaxantinem, dalším karotenoidem, který slouží v těle pro podobné účely. Lutein jako karotenoid je také silným antioxidantem, což znamená, že může zpomalit nebo zabránit účinkům volných radikálů. Předcházení chronickému zánětu a oxidativnímu stresu. Poznejte všechny funkce luteinu a objevte přírodní zdroje tohoto karotenoidu.

Lutein je úzce spjat s vitaminem A a beta-karotenem. Tento karotenoid je rozhodně považován za bezpečný a je jedním z nejúčinnějších antioxidantů, které můžeme dostávat prostřednictvím naší stravy. A jak působí v našem těle?

Ochrání zrak

Většina z vás jistě ví, že lutein spolu zeaxantinem velmi úzce souvisí se zdravým zrakem. Nejvyšší koncentrace tohoto antioxidantu se nachází v sítnici a je dobře známo, že může pomoci zabránit vzniku makulární degenerace, což je jedna z hlavních příčin slepoty, k níž dochází stárnutím organismu.

Nepostradatelný pro diabetiky

Pacienti s diabetem mají složité sekundární stavy, které postihují neočekávané části těla, například oči a končetiny. Proto je pro diabetiky velmi žádoucí jakýkoli doplněk nebo živina, která může pomoci zlepšit zdraví zraku, protože může zpomalit nástup těchto dlouhodobých diabetických vedlejších účinků.

Posílí srdce

Mít správné množství tohoto antioxidantu v těle je spojeno také s nižšími hladinami cholesterolu a snížením rizika srdečních onemocnění, protože přispívá k udržení integrity cév a tepen.

Zlepšuje kognitivní funkce

Stejně jako u mnoha jiných antioxidantů může lutein pomoci minimalizovat chronický zánět a oxidační stres v těle, včetně neurálních cest. Díky tomu může zabránit vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba.

Pro mladistvý vzhled

Tento karotenoid je silný antioxidant, což znamená, že může tělu pomoci vyhledávat a neutralizovat volné radikály předtím, než mohou způsobit poškození, včetně dopadu na pokožku. Pravidelná konzumace potravin s luteinem může snížit výskyt vrásek, věkových skvrn a obecně přispívá k mladistvému vzhledu.

A kde lutein najdete?

Samozřejmě se můžete spolehnout na doplňky stravy, nebo můžete sáhnout do přírodních zdrojů. Mezi nejlepší zdroje luteinu patří kapusta, špenát, brokolice, klíčky, pomeranče, papája, kukuřice a vejce. Stačí se jen pravidelně zásobit těmito potravinami a díky tomu si udržíte v těle zdravou hladinku luteinu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat