Prostreno.cz

Nezapomeňte si nasbírat puškvorec. Působí proti bolesti i nadýmání

Prostředek na detoxikaci organismu, ledvinové obtíže, menstruační bolesti i padání vlasů? Ano, tohle všechno je puškvorec, který si také poradí s migrénou, utlumí příznaky revmatismu a vyléčí kožní záněty. Kam pro něj do přírody vyrazit?

Puškvorec obecný není žádným nováčkem, neboť první zmínky o tom, že se používal jako lék i koření, pocházejí z období starověku. Jisté prameny uvádějí, že jeho původní stopy vedou do Indie, odkud byl pod názvem „svatá třtina“ dovážen k nám, tedy do Evropy. Proč byste se na „lov“ tohoto přírodního medikamentu měli co nejdříve vydat i vy?

Holínky připravit, jde se k vodě

Pokud jste se s touto bylinkou dosud nesetkali, trochu vás s ní seznámíme, souhlasíte? Jedná se o vodní rostlinu, která se zpravidla vyskytuje v rybnících, kalužích, jezerech a na březích stojatých vod. Z vodorovně se plazícího kořene vyrůstají mečovité listy. Kořen je poměrně tenký, ale dlouhý až jeden metr. Uprostřed stonků pak vyrůstají kuželovité květní soubory – palice, jež mají zelenou až hnědou barvu.

V období od září až do října se sbírá oddenek, který je po nakrájení možné usušit a rozemlít na prášek. Čerstvý se však dá naložit i do alkoholu, čímž se získá léčivá tinktura. V jakých situacích si ji můžete naordinovat?

Prášek na menstruační bolesti i stopka nadýmání

Puškvorec celkově posiluje organismus, zatímco zlepšuje činnost endokrinních žláz. Je o něm také známo, že má krvetvorné účinky, působí močopudně a povzbuzuje činnost žaludku. Ocení ho ženy, které každý měsíc trpí menstruačními bolestmi (dokáže je potlačit). Tento zelený „vodomil“ si hravě poradí i s migrénou, sníží horečku a zatne tipec nadýmání. Co ještě dokáže levou zadní?

Rychlejší růst vlasů a žádné lupy

Bylinka s dlouhou tradicí se vřele doporučuje při poruchách metabolismu, nechutenství a ledvinových obtížích. Skvěle poslouží k detoxikaci těla a zbavuje závislostí na cigaretách i alkoholu. Při vnějším použití puškvorec tlumí revmatismus i artritidu, léčí kožní záněty, zabraňuje tvorbě lupů a podporuje růst vlasů. Vidíte sami, že jeho možnosti jsou hodně široké, tak se sběrem neotálejte...






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat