Prostreno.cz

Anýz není jen do cukroví. Aromatická hvězdička najde využití i jinde

Rádi pečete na Vánoce? Pak určitě ve vaší kuchyni nechybí jistý aromatický poklad. S jeho výrazným tvarem a chutí se hvězdnatý anýz rychle stává jedním z nejvyhledávanějších koření na světě, zejména díky možným účinkům na lidské zdraví. V čem pomůže i vám?

Hvězdný anýz je ve skutečnosti tvrdým oříškem plodu stromu badyáníku pravého, který je vědecky nazýván Illicium verum. Toto koření je velmi žádoucí, neboť obsahuje aktivní chemickou sloučeninu s názvem kyselina šikimová, jež je velmi důležitou součástí léků proti chřipce.

Anýz však byl používán již před tisíci lety, a to pro kulinářské a tradiční lékařské aplikace. Obsahuje vysokou úroveň antioxidantů, jako je kvercetin, tymol, terpineol, kyselina kávová či kyselina kumarová, stejně jako významné množství železa. Zastoupen je i vitamin C, i když v menším množství, dále také vápník, draslík a hořčík. Suma sumárum, pijte třeba čaj. Takhle na vás zapůsobí!

Zdraví pokožky

S relativně vysokou úrovní různých antioxidantů může tato „hvězda“ přispět k podpoře eliminace volných radikálů v celém těle, zejména těch, které způsobují oxidační stres v kůži. Anýz minimalizuje vzhled vrásek, zvyšuje pružnost pokožky a přispívá k mladistvému a svěžímu vzhledu.

Podpora imunitního systému

Antibakteriální účinky anýzu jsou dobře známé, vždyť se toto koření již od nepaměti používá k léčbě bakteriálních infekcí žaludku a dalších částí těla. Mezi nejdůležitější informace patří fakt, že toto koření je účinné proti několika bakteriálním kmenům odolným vůči antibiotikům, což je pro farmaceutický průmysl velmi cenné.

Léčba respiračních infekcí

Hvězdnatý zázrak pomáhá při podpoře zdraví dýchacích cest, takže pokud máte kašel, nebo vás trápí bolest v krku, šálek anýzového čaje zklidní zánět a neutralizuje infekci ještě dřív, než se objeví závažnější příznaky.

Zlepšení spánkových návyků

Četné studie potvrdily, že uvedené koření vykazuje určitou úroveň sedativních vlastností, připisovanou antioxidačním hladinám a obsahu hořčíku. V překladu to znamená, že anýz stimuluje uvolňování některých neurotransmiterů, které vyvolávají relaxaci a spánek.

Fungující trávení

Vědecké práce zároveň dokazují, že anýz je účinným zažívacím prostředkem, který přispívá k podpoře správného trávení. Může také pomoci zmírnit nadýmání a křeče, zlepší i rovnováhu bakterií ve střevě. Anýz dále vyrovnává hormonální hladiny, takže si jej coby koření přidávejte do jídel, nebo dvakrát až třikrát denně popíjejte již zmíněný čaj. Přihlédněte však k faktu, že nadměrné užívání může vést ke komplikacím. Hovoří se například o svědění pokožky a vyrážkách.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat