Prostreno.cz

Potraviny a nápoje, které spouštějí migrénu. Na tyhle si dejte pozor

Alkohol, káva, zralé sýry nebo průmyslově zpracované maso. Jak jste na tom s jejich konzumací? Pokud je vaše odpověď kladná, nedivte se, že vás palčivé bolesti hlavy navštěvují se železnou pravidelností!

Čísla nelžou. Častá migréna podle expertních odhadů s průkaznými daty trápí až milion našinců. Patříte mezi „vyvolené“ i vy? Pak vám asi nemusíme říkat, že úděsná bolest hlavy, jež zpravidla přetrvává od dvou hodin do třech dnů, není žádná hitparáda. O dalších symptomech spojených s tímto chronickým onemocněním, jako jsou třeba nevolnosti nebo pocity na zvracení, raději ani nemluvit. Jenže co když si za tenhle nešvar můžete vlastně sami? Pokud pijete a konzumujete tyto potraviny, bohužel se to nedá vyloučit. Co z vašich kuchyňských zásob spouští migrénu?

Káva. S tou buďte opatrní

Černé zlato? To je dobrý sluha, ale zlý pán. Dospělý jedinec by podle lékařů měl „spořádat“ maximálně 400 mg kofeinu denně. Čistě pro představu, odpovídá to asi čtyřem šálkům. V případě, že tento stanovený a bezpečný „limit“ budete dlouhodobě překračovat, následky na sebe nenechají dlouho čekat. Podle amerických vědců vám pak hrozí nejen chronický „bolehlav“, ale i pálení žáhy, poruchy srdečního rytmu, křeče, svalové záškuby, neklid, úzkost, dehydratace nebo zažívací potíže. Tak pozor na to!

I zralé sýry mají svou temnou stránku

Rádi si ke sklence vína dopřejete i kousek zrajícího sýra? Pak jdete palčivému nešvaru na ruku hned dvakrát. Alkohol jako takový totiž patří mezi nejčastější spouštěče bolestí hlavy, na což experti prostřednictvím svých studií poukazují poměrně často. Do peřin a s ledovým obkladem vás však může odkázat i zmíněný mléčný výrobek. Jako vážně! Ptáte se na důvod? Ten údajně tkví v obsažené aminokyselině zvané tyramin, jež působí na cévy, proto dokáže „zapnout“ i otravnou neduhu.

Zpracované maso. Od něj ruce pryč

Slanina, šunka, párky a ostatní uzeniny? Pokud si na těchto laskominách „ujíždíte“, nemáme pro vás nejlepší zprávy. Jmenované produkty bohužel vykazují vysoký podíl tuku, cholesterolu a sodíku. Ani jedna z těchto ďábelských ingrediencí si se zdravím příliš nerozumí, to je bez debat. Ve složení těchto potravin ovšem nechybí ani konzervační látky, které si odborníci spojují se vznikem migrény. A že jich tam není zrovna málo!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat