Prostreno.cz

Nejlepší léčivé byliny, které pomáhají proti kožním neduhům

Bylinky mají při správném použití terapeutické vlastnosti. Zvláště u mírných nebo chronických zdravotních problémů mohou být levnějším řešením bez vedlejších účinků. Které druhy se používají na kožní neduhy?

Bylinky se mohou pochlubit protizánětlivými, stimulujícími, antioxidačními, antibakteriálními, antivirovými a relaxačními vlastnostmi, které je činí použitelnými pro širokou škálu situací. Některé urychlují proces hojení a chrání před infekcemi, tudíž se báječně hodí pro kožní neduhy. Jaké druhy na tento seznam patří? Zde jsou některé z nich!

Řebříček

V případě pomalu se hojících ran použijte řebříček. Tato bylina má protizánětlivé vlastnosti a často ránu „spraví tak“, že nedojde k viditelnému zjizvení. Listy řebříčku se používají jako obklad, nebo mohou být rozemlety s jinými bylinkami a topicky aplikovány.

Ibišek

Kořen ibišku je plný hojivých antioxidantů a minerálů, což z něj činí vynikající prostředek pro léčbu ran. Kořen vylučuje typ slizu, který může pomoci snížit zánět a bojovat s infekcemi na místě „nehody“. Tato koncentrovaná dávka slizu z kořene se aplikuje v malém množství přímo na oblast poškrábání nebo řezu, aby se podpořilo rychlé hojení.

Arnika

Studie potvrdily, že i arnika napomáhá hojení ran po operaci a minimalizuje výskyt jizev z poranění. V tomto případě smíchejte jednu čajovou lžičku sušené bylinky v 1/2 šálku vody. Tím získáte velmi užitečný lék.

Heřmánek

Heřmánek je impozantním zdrojem antioxidantů, včetně silných flavonoidů, které pomáhají předcházet oxidačnímu stresu v kůži a zlepšovat jakékoliv zánětlivé stavy. Je také schopný zlepšit vzhled vrásek a jizev. A jak tuto bylinku používat? Pravidelně popíjejte heřmánkový čaj a v mezičase do něj namočte kus bavlněné látky. Obklad přiložte na zanícenou oblast.

Aloe vera

Aloe vera patří mezi bylinky známé po celém světě a je vysoce ceněna pro své zklidňující, protizánětlivé a analgetické vlastnosti, které chrání pokožku pře infekcí a působí proti zánětům způsobeným ekzémem nebo psoriázou. Hustý gel lze přitom nanést přímo na pokožku.

Levandule

Levandule toho tělu poskytuje opravdu hodně, například antimikrobiální a antioxidační účinky. Tato voňavá bylinka předchází zjizvení pokožky a zanechává ji zářící a mladistvou. Levandulový olej se běžně mísí s kosmetickými výrobky a květy levandule jsou často přidávány do koupele.

Čajovník

Jedna z nejsilnějších antivirotických, antibakteriálních, protiplísňových a protizánětlivých bylin na světě? To je tee trea, jež zklidňuje jakékoli podráždění nebo infekce pokožky. Několik kapek oleje z čajovníku se aplikuje přímo na kůži, pokud se ovšem zředí v nosném oleji.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat