Prostreno.cz

Na chřipku a nachlazení pusťte oměj. Znali ho už Egypťané

Říká se mu vlkodlak nebo leopardí skok. Vyskytuje se v kulturních, literárních, lékařských a historických textech z období starého Egypta. To je oměj! Využijte jeho sílu při nachlazení a chřipce!

Ačkoli většina lidí často nepovažuje jedovaté květiny za zvláště prospěšné pro zdraví, oměj s vědeckým názvem Aconitum, který se vyskytuje ve více než 250 druzích, může překvapit. Květy v jejich přirozeném stavu jsou vysoce toxické, a dokonce i smrtelné pro zvířata a lidi, ale jakmile jsou řádně zpracovány, jejich jedinečná chemická povaha může být skutečně velmi účinná při léčbě zdravotních problémů. Oměj se se ostatně používá v čínské tradiční medicíně již více než tisíc let. Pokud jde o moderní aplikace, je chválen pro své analgetické a protizánětlivé vlastnosti. Tohle od něj můžete očekávat!

Lék proti bolesti

Snad nejznámější a nejdůvěryhodnější použití oměje? Jako analgetikum. Již jen to, že se dotknete květů oměje, způsobuje znecitlivění prstů. Za tím stojí silné anestetické vlastnosti organických sloučenin v okvětních lístcích. Konzumace doplňků stravy nebo bylinných léků s příměsí této květiny může zmírnit bolesti celého těla, a to jak uvnitř, tak i zvenčí. Ve skutečnosti bylo zjištěno, že oměj je v některých případech účinnější než morfin.

Protizánětlivé účinky

S analgetickou povahou této neobvyklé rostliny souvisí i její protizánětlivé vlastnosti. Oměj je schopen otupit určité oblasti těla a aktivní složky a sloučeniny mohou rychle zmírnit otoky a stres v kloubech a kostech. To dělá z oměje velmi oblíbený prostředek při léčbě dny, artritidy a dalších chronických zánětlivých stavů.

Úleva od stresu a úzkosti

Bylo zjištěno, že malé dávky oměje jsou účinné při zmírnění stresu a úzkostí. Zatímco tyto stavy jsou často spojeny s psychologickými problémy nebo mentálními tlaky, uklidňující a protizánětlivá povaha uvedené rostliny je v těchto případech užitečná. Díky ní se sníží množství stresových hormonů v těle.

Poruchy nervového systému

Existuje celá řada poruch nervového systému, pro které je léčba stále poněkud nejasná a neúspěšná. Sloučeniny nacházející se v oměji přímo ovlivňují centrální nervový systém a odstraňují zánět, který může způsobit tyto poruchy.

Funkce imunitního systému

I když se přesně neví, jak to celé funguje, při konzumaci oměje dochází ke zlepšení imunitních funkcí. Z tohoto důvodu se na něj lidé často obrací v momentě, když pociťují počátek nachlazení a chřipky. Oměj také redukuje horečku. V kombinaci s výše uvedenými účinky na imunitní systém v podstatě funguje jako komplexní léčba běžného nachlazení a chřipky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat