Prostreno.cz

Chcete darovat krev, ale nevíte, jak na to?

Stanete-li se dárcem krve, pomůžete zachránit životy druhých. Navíc nikdy nevíte, kdy sami budete tuto pomoc potřebovat. Chcete začít, ale nevíte, kam jít a co vás tam čeká? Nalezněte odpovědi!

Krev má v současné medicíně nezastupitelnou roli a celkově je jí nedostatek. Přispívá k tomu i fakt, že ji zkrátka nelze nahradit, či uměle vyrobit. Dárcovská krev se využívá při operacích, úrazech, pro léčbu lidí s umělou ledvinou, zhoubnými onemocněními nebo při léčbě popálenin. Je tedy jasné, že každá kapka je užitečná! Přemýšlíte, že byste se stali dárcem? Nebojte se, nic to není a díky vaší krvi můžete někomu zachránit život. To za těch pár minut času stojí!

První kroky

Na transfuzním oddělení v první řadě obdržíte dotazník. To je první a velmi důležitý krok, který musíte absolvovat. Zkoumají se v něm prodělané choroby, užívané léky, nebo se zjišťuje případný kontakt s nebezpečnou infekcí. Pro založení karty budete také potřebovat kartičku pojištěnce a občanský průkaz.

Vyšetření

Na základě dotazníku vás čeká laboratorní vyšetření. Pro získání krevního obrazu je proveden malý odběr krve. Pracovníci kontrolují zejména hodnotu hemoglobinu, měří se také tělesná teplota. Výsledek testů a vyplněný dotazník posoudí dále lékař. Ten provede běžnou fyzikální prohlídku, změří tlak a projde s vámi rodinou anamnézu. Jak vidíte, stále se není čeho bát. Navíc díky této návštěvě, která je zdarma, získáte i přehled o vašem zdravotním stavu.

Samotný odběr

Pokud jsou všechny hodnoty v pořádku, následuje vlastní odběr krve, který provádí profesionální zdravotní sestry - ve speciální místnosti. Odběry se provádí v pohodlné poloze, a to buď vleže, nebo polosedě, záleží, co vám vyhovuje. Krev poté putuje do jednorázových plastových vaků. Celý akt přitom trvá pouze okolo deseti minut! Následuje odpočinek a občerstvení.

Rady a zásady

Na plánovaný odběr nikdy nechoďte nalačno. Ráno je vhodná lehká snídaně a dostatečné množství tekutin. Den před návštěvou transfuzní stanice byste také neměli konzumovat příliš tučná jídla, pít alkohol a kouřit.

Proměna v dárce

Následně vás bude zdravotnické zařízení zvát dle potřeb. Hraje zde roli několik aspektů, a to například druh krevní skupiny. Přihlíží se také k aktuálnímu nedostatku transfuzí i počtu absolvovaných odběrů. Možná by vás také mohlo zajímat, že dárci náleží pracovní volno s náhradou mzdy. Přesné podmínky si zjistíte u svého zaměstnavatele.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat