Prostreno.cz

Vyzrajte na vysoký tlak bez léků. Tohle vám schválí i lékař

Není váš tlak tak docela v normě? Zařaďte do jídelníčku mrkev a kapustu. Čistě pro jistotu! Také si v rámci léčby častěji dopřejte čokoládu s pořádným podílem kakaa nebo lžičku medu.

Vysoký krevní tlak bývá odpovědný za celou řadu srdečních problémů, s nimiž není radno si zahrávat. Co když máte arteriální hypertenzi „na krku“ i vy? Pokud býváte permanentně unavení, bolí vás hlava, registrujete poruchy vidění, nebo vám sem tam teče krev z nosu, bohužel se to nedá vyloučit. Přesně toto jsou totiž aspekty, jež s vysokým tlakem úzce souvisejí! Co s tím? V první řadě by to chtělo absolvovat lékařskou prohlídku, ve druhé se můžete vydat do obchodu pro tyto doporučované potraviny.

Mrkev? Tu neocení jenom oči

S tímto oranžovým patronem dobré kondice nemůžete šlápnout vedle. Mrkev je totiž napěchována draslíkem, který je klíčový pro udržování rovnováhy elektrolytů a tekutin v buňkách těla. Kromě toho pomáhá snižovat vysoký tlak, přičemž se podílí i na rozkladu glukózy (jednoduchý cukr označovaný jako krevní cukr). Tento minerál ovlivňuje také aktivitu svalů, povzbuzuje peristaltiku střev a blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém. Tlumí však i nežádoucí účinky nadměrné konzumace soli, což je jistě dobrá zpráva. Nebo ne?

Med. A to vážně

Že včelím produktem lze léčit, to je všeobecně známá věc. Chřipka, nachlazení, záněty dýchacích cest, zácpa. S nimi si med snadno poradí, a to s elegancí sobě vlastní. Ovšem pozor, málokdo tuší, že nejstarší sladidlo v dějinách obsahuje látku zvanou acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy, čímž přispívá k léčbě hypertenze. No vida, i toto ochucovadlo se tedy vyplatí povolat do akce!

Kapusta, podceňovaný zelenáč

Chcete-li si pojistit zdraví, nevykazujte ze své stravy ani opomíjenou kapustu. I ona může situaci o něco zlepšit! Tenhle zelenáč totiž nabízí neskromné množství kyseliny alfa-linolenové a buněčných oxidantů. Nouzi však nemá ani o vlákninu, vitaminy a minerály. Kombinace těchto cenných živin má protizánětlivé vlastnosti, a navíc mění viskozitu krve, což může tlak normalizovat.

Tmavá čokoláda je také na předpis

Míváte z mlsání čokolády výčitky svědomí? Pokud si „ujíždíte“ na takové, která se může pochlubit vysokým podílem kakaa, hoďte obavy za hlavu. Vzhledem k tomu, že právě ona zabraňuje tvorbě plaků uvnitř arteriálních stěn, snižuje riziko vysokého krevního tlaku a cévní mozkové příhody – podle studie britských vědců dokonce o 30 %. Tato dobrota rovněž díky kakaovému máslu obsahujícímu kyselinu olejovou reguluje hladinu cholesterolu. Poskytne vám však i dávku energie a dokonce chrání před rakovinou. To proto, že patří k nejbohatším zdrojům antioxidantů vůbec.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat