Prostreno.cz

Kuklík městský by měla mít v zásobě každá žena

Na tuto vytrvalou bylinku je sice ještě trochu času, kvete v červnu až srpnu (kuklík horský již v květnu), je ale dobré již teď vědět, že kuklík městský je bylinkou žen. Kouzlí se zdravím i krásou!

Kvetoucí nať je vhodné sbírat v červnu. Kořen a oddenky se sklízí na jaře a na podzim, kdy je koncentrace eugenolu, což je látka, která se používá při výrobě parfémů, ochucovadel i esenciálních olejů, nejsilnější. Kořen svým silným aroma připomáhá vůni hřebíčku. (Ruský lidový název kuklíku znamená hřebíčkový kořen.) Oddenky se používají v suché formě pro terapeutické aplikace. O kořeni je známo, že působí protizánětlivé a antisepticky. Kdo ho miluje nejvíc? Ženy!

Úleva od menstruačních bolestí

Extrakt z kořene, aplikován externě, léčí vaginální výtoky a působí proti kožním potížím, jako jsou pihy i tmavé skvrny. Zároveň se jedná o vynikající prostředek na hemoroidy, které se u žen často vyskytují v období po porodu. To, že kuklík městský i kuklík horský jsou ženskými bylinkami, dokazuje i jejich síla v menstruačních záležitostech. I vy trpíte bolestmi? Díky homeostatickým vlastnostem, tedy takovým, jež udržují rovnováhu v organismu, vás tato bylinka nenechá ve štychu. A jak na tinkturu?

Medicína, která vydrží až dva roky

Kořen důkladně očistěte, nakrájejte, nebo ponechte vcelku, dejte do sklenice a zalijte ho minimálně 40 % alkoholem (všechny části musí být ponořené). Při pokojové teplotě nechte stát na tmavém místě pět dní. Každý den protřepte. Poté obsah přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko do čisté sklenice. Tekutinu nechte stát opět v uzavřené nádobě na tmavém místě (dalších pět dní). Přeceďte ji ještě jednou, ovšem do tmavé sklenice s dobře těsnícím víčkem. Uchovávejte na tmavém a chladném místě. Takto vydrží až dva roky. S čím dalším vám kuklík pomůže?

Všeho s mírou

Tato rostlina účinně léčí průjem a střevní infekce. Kořen obsahuje tanin, a proto je užitečný jako adstringent při průjmu. Kuklík dále pomáhá při léčbě faryngitidy, bronchitidy, astenie, deprese a dokonce i nádorových onemocnění. I když je tato rostlina prospěšná, může být také trochu nebezpečná. Předávkování někdy vyvolává stavy nevolnosti. Také je nejlepší konzumovat kuklík mezi jídly, protože když se užívá po dlouhou dobu, může způsobit podráždění střev. Jinak se uplatňuje i jako kloktadlo, které pozitivně působí na zánět dásní a zubní plaky.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat