Prostreno.cz

Nadýmání nebo křeče jsou projevy nedostatku draslíku

Dbáte na příjem klíčových živin? Pokud ne, pohybujete se na tenkém ledě, což může mít nepříjemné zdravotní následky. Absenci draslíku poznáte třeba podle toho, že máte podezřele vysoký tlak a čelíte špatnému zažívání.

Co všechno má draslík „na svých bedrech“? Není toho zrovna málo. Tento prvek se zásaditými vlastnostmi aktivuje v organismu více než 40 enzymatických reakcí, přičemž hraje takřka rozhodující roli v nervovém přenosu a ovlivňuje aktivitu svalů, včetně toho srdečního. Dále se účastní regulace osmotického tlaku, povzbuzuje peristaltiku střev a klíčový je pro vodní rovnováhu tkání. Aby toho nebylo málo, rovněž se podílí na využití sacharidů i syntéze proteinů. Denní potřeba draslíku pro dospělého člověka činí dva až čtyři gramy. A tím se dostáváme k zásadní otázce, nechybí vám náhodou? Bezpečně to poznáte podle těchto varovných signálů!

Vyšší krevní tlak, než je obvyklé

Nikdy jste s tlakem neměli potíže, ale poslední lékařská prohlídka odhalila, že se vám podezřele zvýšil? Neberte to na lehkou váhu. Jedním z důvodů může být nedostatek výše zmíněné látky, kvůli čemuž se zužují krevní cévy a srdce musí pracovat o to intenzivněji. To se negativně projeví nejen na hodnotách tlaku, ale i kondici celého kardiovaskulárního systému.

Svalové křeče. Máte s nimi co dočinění?

Registrujete nepříjemné pnutí v končetinách? Výstražné znamení bliká na poplach. A hned dvakrát! Jelikož se teď v teplejších dnech o něco více potíte, odchází touto přirozenou cestou z těla i elektrolyty, jež pomáhají svalům správně fungovat. Jejich nízký počet bývá příčinou svalových křečí a ty vám naznačují, že je nejvyšší čas na sklenku vody. Ovšem pozor, častým pachatelem těchto palčivých bolístek bývá také draslíková „podmíra“. Tedy alespoň podle lékařů!

Nadýmání. I to mnohé napoví

Když je hladina uvedeného minerálu „na bodu mrazu“, ohrozí to fungování mnoha tělesných funkcí, a to včetně trávení. To je věděli? Zde hledejte možného strůjce otravného nadýmání, zácpy nebo pocitu plného břicha, stejně jako lehké nevolnosti. Jak situaci napravit? Zaměřte svou pozornost k banánům, cibuli, bramborám, luštěninám, hlávkovém salátu a pomerančům. Bohaté zdroje draslíku jsou i ryby, rajčata, sója, maso, špenát, vaječný bílek či tvaroh. Vůbec nic nezkazíte ani zvýšenou konzumací vlašských ořechů, zelí nebo pšeničných produktů.

Zdroj: www.nutrition.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat