Prostreno.cz

Nakupte si zásoby citrusů: Jsou lékem na splín i trávení

Nikdo asi nepochybuje o tom, že citrony jsou zdravé. Jenže co další členové téhle „kyselé rodinky“? Pomeranče jsou dobré na trávení, grapefruity regulují cholesterol a limetky oceníte při zánětu dásní!

Podle jistých historických pramenů byly citrusové plody pěstovány již před 4000 lety, ovšem do Evropy se dostaly až mnohem později, a to díky Kryštofu Kolumbovi. Povídá se, že mořeplavec a objevitel z nich byl tak nadšený, že u sebe nosil jejich semena, a dokonce nařídil svým posádkám, aby je zasadily na každém místě, kde přespí. A to ani netušil, jak famózní mají zdravotní účinky! Co všechno konkrétní druhy dokáží?

Pomeranč – něco pro pleť i trávení

Odborníci se na základě několika studií domnívají, že úroda pomerančovníku podporuje zdraví očí a posiluje kosti i zuby, přičemž výrazně snižuje pravděpodobnost srdečních onemocnění. Oranžový poklad většího vzrůstu nabízí i poměrně dost vlákniny, která pozitivně ovlivňuje trávicí systém, neboť pomáhá regulovat zdravé pohyby střev, čímž předchází zácpě. Kulatý přítel bezproblémového zažívání rovněž přispívá k detoxikaci organismu a podílí se na tvorbě kolagenu, jež zachovává pružnost pokožky.

Grapefruit jako prevence rakoviny

Poznatky jedné z posledních studií, jež byly publikovány v magazínu American Cancer Society, informují o tom, že tenhle exotický drahokam nabízí úctyhodné množství antioxidantů zabraňujících rozvoji rakovinových buněk. Také obsahuje významný podíl enzymů, které jsou spojovány s rychlejším metabolismem, takže je vítaným dietním parťákem. Rozsáhlý americký výzkum zveřejněný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry sděluje, že nutričně vyvážené složení grapefruitu přispívá i k regulaci škodlivého cholesterolu.

Limetka? Lék nejen na splíny

To, že limeta se od zmíněného citronu odlišuje barvou, velikostí i mírou kyselosti, ví bezpochyby každý. O poznání méně se už ale hovoří o tom, že čerstvě vymačkaná šťáva tohoto zelenáče pomáhá léčit akné, vyrážky a další kožní nedokonalosti. Inhalace limetkové vůně dle mínění expertů zase tlumí deprese a úzkostné stavy, zatímco zvyšuje energetickou hladinu. Plod hojně používaný do salátů a koktejlů je ovšem vhodný i při zánětech dásní, hemeroidech či arteriální hypertenzi. To jste věděli?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat