Prostreno.cz

Co se stane, když budete příliš silně smrkat

Smrkání nosem je něco tak přirozeného, že člověk ani nepřemýšlí nad tím, že by mu tento běžný denní úkon mohl nějak ublížit. Opak je však pravdou. Kolik nepříjemností i vám hrozí?

Přebytek nosního hlenu může být způsoben zimou, sinusovou infekcí či alergiemi. Ať už je důvod jakýkoli, ucpaný nos touží po úlevě. S čím vším se můžete setkat, pokud se do kapesníku „opřete“ až moc?

Zlomené kosti

Obličej je plný drobných kostí, přitom kosti kolem očních důlků a nosních dutin jsou nesmírně křehké. Vzhledem k tomu, že významná kongesce nosu staví celou oblast pod velký tlak, nemusí být kosti schopné odolat stresu. „Ačkoli je tento stav vzácný, dlouhodobé a opakované intenzivní foukání by mohlo vést ke zlomeninám, stejně jako se žebra mohou zlomit z podobného opakovaného a silného kašle,“ říká doktor David King, odborný asistent medicíny z australské Queenslandské univerzity.

Sinus nebo ušní infekce

Podle jedné studie z roku 2000 je dynamika tekutin vyfukování nosu taková, že bakterie v samotném hlenu by jistě mohly vyvolat infekci sinusu. Podobně agresivní foukání nosu tak klidně pošle nezvané návštěvníky do vnitřního ucha, kde opět způsobí nepříjemnosti.

Protržený bubínek

Je extrémně vzácné protrhnout si ušní bubínek při nadměrném smrkání, ovšem ne nemožné. Rychlá změna tlaku za ušním bubínkem může způsobit, že tento orgán sám praskne. Fikce? Ne, realita.

Nosní krvácení

V nose a dutinách jsou stovky drobných krevních cév, a nadměrné nebo příliš časté foukání nosu někdy naruší krevní cévy tak, že prasknou. Zvláště když je výstelka vnitřku nosu mimořádně citlivá.

To nejhorší, co se může stát

Noční můry spojené s extrémním smrkáním jsou vzácné, ale někdy lidé skončí v nemocnici s těžkou bolestí hlavy poté, co se snaží se svého nosu dostat co nejvíc rýmy a hlenů. Vzduch je totiž nucen vtlačit se do prostoru mezi lebkou a mozkem. Studie publikovaná v časopise The Journal of Pediatrics ukázala, že silné smrkání může mít za následek vstup vzduchu do prostoru mezi oběma laloky plic.

Jak správně čistit nos?

„Neexistuje žádný správný způsob smrkání, nicméně já doporučuji fyziologické nosní spreje nebo výplach. Určitě jsou šetrnější,“ objasňuje David King.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat