Prostreno.cz

Nejen ženy trápí slabé kosti. V ohrožení je třetina mužů

Sedavé zaměstnání a nekvalitní strava se čím dál častěji podepisují na křehkosti kostí. Vědci jsou však nyní v šoku. Absolutně nečekali, že v ohrožení jsou hlavně pánové! Jaké živiny jim chybí?

Výzkumníci měřili hustotu kostí 200 mužů a žen ve věku 35 až 50 let. Bylo zjištěno, že 26 % žen a 28 % mužů trpí osteopenií, což je stav, kdy jsou kosti slabší než obvykle. Jedná se o onemocnění, které je označováno jako předstupeň osteoporózy neboli řídnutí kostí. Odborníci přitom říkají, že nejlepší způsob, jak kosti posílit, je skrze cvičení – pohyb s vlastní vahou. Vhodná je tak chůze nebo jogging. Začít s jedním nebo druhým by měli všichni, tedy muži i ženy, ovšem pánové jsou na tom s kostmi mnohem hůř!

Nedostatečná péče a mnoho hodin v kanceláři

Osteoporóza je obvykle považována za problém u postmenopauzálních žen. Podle nové studie je však překvapivě vysoký počet mladých mužů středního věku vystaven riziku rozvoje tohoto stavu.

Vědci z americké Mississippské univerzity říkají, že téměř jeden ze tří mužů v uvedeném věku 35 až 50 let trpí osteopenií, takže je náchylný na zlomeniny, které mohou mít vážné následky. Kupříkladu taková komplikace zlomeniny kyčle vede k trvalému postižení z 50 %. Kromě toho ženy vykazují v roce po úrazu 15 až 20 % úmrtnost, kdežto u mužů se toto číslo dostává až na hranici 33 %.

Kolik šálků mléka týdně vypijete?

„Muži jsou vystaveni potenciálně většímu riziku, než jsme kdysi mysleli,“ zní verdikt vědců z uvedené univerzity. Mezi příčiny se přitom řadí nedostatek vápníku a vitaminu D ve stravě. Ve skutečnosti většina překvapených účastníků výzkumu konzumuje méně než tři porce mléka denně. Na vině je však i nezdravý životní styl.

Je třeba hlídat si jídelníček a pohybovat se, byť by se mělo jedna o obyčejnou chůzi. Ovšem i cyklistika je dobrým cvičením jak pro kardiovaskulární systém, tak i pro posilování kostí. Stejně jako tomu je i u tance, který experti taktéž doporučují.

Obecně však výzkumnici však podotýkají, že vzhledem k menšímu počtu účastníků studie budou zapotřebí další poznatky. Stojí si však za tím, že preventivní opatření v podobě stravy a změny životního stylu patří k základům prevence proti nižší hustotě kostí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat