Prostreno.cz

Na trávení i dobrý spánek použijte šantu kočičí

Nepeta catariais, tedy bylinná rostlina, která je známá pod názvem šanta kočičí, má řadu účinků na lidi a zvířata. Využijete ji pro své trávení, zuby i kvalitní spánek!

Polní balzám či catnip. Šantě kočičí se říká všelijak, nicméně vždy vytváří pocit relaxace a potěšení. Ostatně, tato bylinka je známá již tisíce let, přičemž se užívá ve formě čajů, tinktur i jako kuřivo. Co získáte, pokud ji zkusíte?

Dobrý spánek

Je známo, že sedativní účinek této rostliny podporuje dobrý, klidný spánek, neboť uvolňuje klíčové neurotransmitery. V kombinaci s damiánou, což je rostlinka vyrůstající v horkém Mexiku, na kterou nedali dopustit mocní Mayové, zvyšuje živost a autentičnost snů. Pokud tedy toužíte po stavu, během něhož si nebudete jistí, zda spíte nebo bdíte, poohlédněte se po damiáně v bylinkářství. Mimochodem, tahle mexická kráska je také afrodiziakum.

Zdravé trávení

Konzumace či kouření šanty kočičí na některé jedince působí jako projímadlo, které pomáhá ulevovat od zácpy, nadýmání, křečí nebo gastrointestinálních infekcí.

Zvyšování teplota těla

I když v létě člověk sní spíš o ochlazení svého těla, schopnost prohřívat organismus se přece jen hodí. Věc se má tak, že neoficiální důkazy popisují účinek šanty kočičí, která podle všeho vyvolává horkost začínající na krku a přecházející na hrudník. Prý to má ve výsledku uklidňující účinek.

Sedativní působení

Pokud trpíte úzkostí, problémy s nervovým systémem, nespavostí nebo psychickými poruchami, šanta kočičí vám může pomoci. Zklidňuje podrážděnou mysl a navozuje stav relaxace po dlouhém a vyčerpávajícím dni plném stresu a neklidu.

Pravidelná menstruace

Šanta kočičí je schopná stimulovat děložní kontrakce, jež jsou přímo spojené s menstruací. Proto „trpíte-li“ na nepravidelnou menstruaci, sežeňte si tuhle bylinku, která upraví váš cyklus.

Pomoc při bolesti zubů

Věděli jste, že lidé rozdrtí nebo žvýkají listy šanty kočičí a přikládají si je na dásně, aby zklidnili bolesti zubů? Vyzkoušejte to a uvidíte. Ovšem pozor. Navzdory výše uvedeným působivým výhodám existují i některé negativní vedlejší účinky této rostlinky, mezi které patří nevolnost, bolesti hlavy, závrať nebo gastrointestinální potíže.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat