Prostreno.cz

Ořechy by neměly ve stravě chybět

Nemáte na něco chuť? Pokud vás honí mlsná, místo sladkostí si dejte raději mandle, které omlazují pokožku. Nebo co říkáte na pistácie, jejichž silnou stránkou je okamžité zlepšení nálady?

Když dojde řeč na ořechy, výživový poradci se jednoznačně shodují v tom, že platí za jedinečnou mozkovou a srdeční výživu. Hrstka těchto křupavých plodů denně totiž prokazatelně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, přičemž poskytuje prevenci duševních onemocnění. Které konkrétní druhy máte nejraději právě vy? Poznejte výhody, jež z jejich konzumace plynou!

Mandle, něco pro krásu i imunitu

Mandle představují zhruba 15 % denní doporučené dávky bílkovin. Čistě pro připomenutí, proteiny zachovávají dosavadní svalovou hmotu i při omezeném energetickém příjmu, proto se na ně při hubnutí klade velký důraz. Zároveň se podílí na budování svalů, posilují kosti a zlepšují imunitní reakce těla. Ve jmenovaných dobrotách typického tvaru naleznete také požehnaně vitaminu E, který stimuluje tvorbu kolagenu a zpomaluje biologický proces stárnutí.

Kešu jako zprostředkovatel energie

I úroda tropického stromu ledvinovníku západního je doporučována s tím, že předchází žlučovým kamenům a vykazuje terapeutické vlastnosti. Přijde tedy vhod ve stresových situacích! Kešu souběžně zmírňují projevy bolestivé menstruace, usnadňují trávicí procesy a likvidují bakterie ohrožující zubní sklovinu.

Lískové ořechy jsou skvělým dopingem při sportu

Už se pomalu chystáte na plavkovou sezonu? O důvod víc, proč si z obchodu přinést „lískáče“. Toto kulaté občerstvení poskytuje aminokyselinu zvanou arginin, která přímo ovlivňuje produkci oxidu dusnatého a tím i krevní oběh. Výsledkem je pak efektivnější zásobení svalů živinami, lepší výkonnost při cvičení i větší schopnost regenerace. Dlužno dodat, že těmto ořechům jsou rovněž připisovány zásluhy v podobě útlumu symptomů alergií nebo normalizace tlaku.

Pistácie dodají optimismus

Pod tvrdou slupkou pistácií se schovává neskromné množství cenných látek. Jmenovitě se jedná o vápník, železo, měď, zinek, selen, fosfor, mangan, draslík a vlákninu, přičemž nechybí ani široká škála vitaminů, aminokyselin a antioxidantů. Díky tomu lahodné „zelenáče“ omezují pravděpodobnost krevních sraženin a přispívají k produkci endorfinů v centrálním nervovém systému, čímž zlepšují náladu. A to téměř okamžitě!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat