Prostreno.cz

Pěstování angreštu je investicí do vašeho zdraví

Máte na zahradě prázdné místo a přemýšlíte, jak ho nejlépe využít? Pořiďte si angrešt. Jeho plody pozvednou chuť dezertů, ale vhodné jsou i k zavařování. A že nejste žádný zběhlý zahrádkář? To ani v nejmenším nevadí, protože tento keř nepotřebuje žádné zvláštní zacházení ani letité zkušenosti!

Mít na svém pozemku zasazené léčivo, které podporuje zrak, reguluje cholesterol a zlepšuje kognitivní funkce? To vůbec nezní špatně! Nebo vám angrešt nechutná?

Manuál, který zvládne každý

Angrešt se vysazuje na jaře nebo na podzim, ideálně pak na světlá stanoviště s lehkým přistíněním. Půda by měla být dobře propustná, humózní a dostatečně vlhká, přiměřená zálivka je tedy naprostou nutností. Stromky by od sebe také měly být vzdálené alespoň jeden a půl metru. Pokud se výsadba zadaří a budete se moci radovat z úrody, s každým kulatým plodem máte postaráno o velkou dávku zdraví. Jaký užitek vám tohle sladké občerstvení přinese?

Podpora ostrého zraku. To se vám bude líbit

Zmíněné drobné ovoce obsahuje značný podíl vitaminu C a dalších antioxidantů, které pomáhají zachovávat správné funkce sítnicových buněk. Jen pro představu, pokud se tyto buňky z nějakého důvodu poškodí, dochází ke ztmavnutí vidění, úbytku kontrastu barvocitu i vzniku „šedé opony“.

Posílíte kognitivní funkce 

Kognitivní funkce jsou jednou z hlavních oblastí lidské psychiky. Jejich prostřednictvím člověk vnímá svět kolem sebe a zvládá různé úkony, které zahrnují myšlení, pozornost, plánování, řešení problémů, schopnost řeči i pochopení informací. Jak tyto funkce povzbudit? Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď – třeba konzumací angreštu. Tedy alespoň podle amerických vědců, jejichž studii publikoval magazín Physiology & Behavior.

Vhod přijde i regulace cholesterolu

Jiný výzkum, tentokrát zveřejněný v odborném časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, zase prokázal, že nutričně vyvážené složení jmenovaných bobulek, v němž není nouze o rozpustnou vlákninu, významně přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu. Právě proto jsou tyto lahodné poklady vnímány jako spolehlivá prevence kardiovaskulárních onemocnění, tudíž se rozhodně vyplatí mít je po ruce.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat