Prostreno.cz

Zdravé potraviny v prášku získávají na oblibě

Ať už se jedná o kompletní menu z pytlíku nebo o prášek z mořské řasy jako výživový doplněk, jedno je jisté – potraviny v prášku jsou zřejmě novým stravovacím trendem. Pohodlné to určitě bude, ale je tento trend také zdravý?

Kaše krásně zbarvená a hustá! Hmmm, pochoutka! Opravdu? Podle amerického inženýra Roberta Rhineharta je právě tahle kaše budoucností lidstva. Řeč je o náhradě stravy „Soylent“, kterou tento americký inženýr vynalezl. Kaše ve formě prášku, který stačí smíchat s trochou vody a oleje. „Soylent“ na českém trhu (zatím) nenajdete, ale už teď je v prodeji stále více takzvaných „replacement foods“, tedy jídel, která nemusíme ani vařit a vlastně ani kousat…

Touha po dokonalosti

Tento potravinový vývoj souvisí s přáním mladých lidí optimalizovat vztah mezi lidmi a přírodou a zároveň minimalizovat složitost jejich přípravy. Používáním práškových nápojů a kaší šetří lidem čas, který by jinak strávili vařením, ale zároveň dokážou pokrýt potřebu výživných látek. Z pohledu mladých tedy velice chytrá a účinná forma, jak se najíst. Ale je také zdravá? Pokrýt potřebu živin pouze na základě konzumace práškových náhražek není z dlouhodobého hlediska možné. Vyvážená a pestrá strava s čerstvými potravinami může požadavky a potřeby každého člověka uspokojit mnohem lépe. Bio kvalita látek obsažených v čerstvém ovoci a zelenině je zásadně lepší než v laboratoři uměle vytvořený vitaminový doplněk. A kromě toho chybějící žvýkání by pravděpodobně mohlo z dlouhodobého hlediska způsobovat vážnější problémy se zuby a dásněmi.

Pevné kořeny

Zda se jídlo v prášku dokáže zařadit do našeho jídelníčku s ohledem na budoucnost, je otázka. Nakonec žádný z trendů se nemění tak rychle jako právě ten výživový. Některé prášky bezesporu svoje příznivce najdou. Tak jako tomu je například u práškových diet, které už si na trhu svoje pevné místo našly. Ovšem i u těchto diet se nejedná o stravování v dlouhodobém měřítku. Pravdou je, že příjem kalorií lze sledovat mnohem lépe než u běžné stravy, ale nakonec se stejně většina těch, kterým se podaří zhubnout na požadovanou váhu, vrací zpět ke konzumaci běžných potravin. A tak jídlo, které připravíte z prášku a trošky vody, zůstává zatím jen možným řešením tvůrců sci-fi filmů o budoucnosti.   





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat