Prostreno.cz

Totožné účinky himálajské soli za příplatek

Údajných pozitivních účinků růžové soli opravdu není málo. Otázkou však je, zda se jedná o dobře mířenou reklamu, nebo reálná tvrzení. Co si myslíte vy? Rozhodněte se po přečtení následujících řádků!

Prospěšnost himálajské soli je hodně diskutované téma. Zatímco někteří vychvalují její složení, jiní spílají nad výraznou ekologickou stopou, která po těžbě této suroviny zůstává. Jak to tedy je? Vážně se bez ní vaše kuchyně neobejde, nebo jde jen nafouknutou marketingovou bublinu a past na nás všechny? Ujasněme si fakta, vážení!

Původ, který asi překvapí

Jste přesvědčení o tom, že uvedená sůl pochází z Himálaje? Tak jistě, podle názvu by to bylo celkem logické. Jenže zdání klame, neboť je těžena v Austrálii, Peru a Paňdžábu, což je jedna z největších a nejlidnatějších pákistánských provincií.

Sestava živin. I ta má háček

O růžové ingredienci se asi nejčastěji hovoří v souvislosti s obsahem stopových prvků, kterých by mělo být celkem 84, a to včetně hořčíku, železa, vápníku, draslíku i zinku. Působivé, viďte? Málokde se ale doslechnete, že tenhle vychvalovaný zázrak je z přibližně 98 procent tvořen chloridem sodným, tedy klasickou kuchyňskou solí. Tušíte správně, že právě ta zbylá 2 procenta nechávají prostor pro jmenované minerály a další obecně prospěšné živiny, jenže jejich množství je tak mizivé, že je tělo skoro nepocítí. Abychom ale nebyli úplně negativní, nějaké to pozitivum by tu přece jen bylo.

Žádná zbytečná chemie

Co se této surovině rozhodně nedá upřít? Její čistota. Oproti běžné soli totiž není chemicky bělena. Nejsou v ní ani látky, jež zabraňují vlhnutí a jiné pochybné složky. A jak je to s těmi slibovanými zdravotními účinky?

Prospěšné účinky za příplatek

O himálajské soli se kromě jiného říká, že urychluje metabolismus, působí proti příznakům stárnutí, léčí nespavost, kožní potíže i nízké libido. Také prý krotí migrény a přispívá k detoxikaci. Inu možná, že k tomu její složení opravdu může přispět, nicméně i obyčejná sůl pomáhá při bolestech hlavy a očistě těla od škodlivin. Ostatně, jisté historické prameny uvádějí, že přesně k těmto účelům ji naši předci využívali zcela běžně. A má podstatně nižší cenu…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat