Prostreno.cz

Laktóza číhá ve velkém množství potravin

Držíte si od těla i žaludku všechno, co by mohlo obsahovat laktózu? Pak byste asi měli vědět, že kromě mléka a produktů z něj tvořených je na vašem zakázaném seznamu i zpracované maso a kupovaný salátový dresink, stejně jako instantní polévka, poleva nebo omáčka.

Pokud trpíte laktózovou intolerancí, měli byste se vyhýbat mléčným výrobkům, které by vám mohly způsobit bolesti žaludku, nadýmání, křeče, zvracení a jiné trávicí problémy. Zní to jednoduše, viďte? Ale jednoduché to vlastně není. Odborníci totiž varují, že laktóza číhá v množství potravin, do kterých byste to zřejmě vůbec neřekli. O těchto víte?

Zpracované maso

Říkáte si, že to musí být nějaký omyl? Že uzeniny, párky, šunka, salámy a další podobné produkty v sobě mít laktózu prostě nemohou? Ale to víte, že ano! Tato složka se totiž často používá jako základ aromat, pojivo, zahušťovadlo či emulgátor, takže její stopy v těchto výrobcích skutečně nalézt můžete. Bez ohledu na tuto skutečnost není zpracované maso obecně doporučováno, neboť se jeho vysoký obsah sodíku i jiných přísad dává do souvislosti s arteriální hypertenzí, hormonální nerovnováhou i větším rizikem srdečních chorob a rakoviny.

Salátové dresinky

Zeleninový salát je zdravý, jelikož z něj doslova čiší antioxidanty, vláknina, vitaminy a minerály. Jenže jakmile ho člověk zalije koupeným dresinkem, jeho prospěšné hodnoty se vytrácí. I v tomto ochucovadle se kromě umělých barviv a konzervačních látek mnohdy ukrývá i zmiňovaný mléčný cukr, který mu dodává krémovou a bohatou strukturu.

Instantní potraviny

Prášek na výrobu bramborové kaše. Instantní polévky, omáčky a krémy. Věřili byste tomu, že i tohle bývají potenciální zdroje laktózy, stejně jako jídla z konzervy? Pokud jsou tyto položky běžnou součástí vašeho nákupního seznamu, pak se asi nedivte, že vám občas není dobře… Stejně obezřetní byste měli být i s čokoládovými a tukovými polevami. Mimochodem, laktóza se skrývá i v pečivu, karamelových bonbonech, pralinkách a některých tyčinkách určených pro sportovce.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat