Prostreno.cz

Olivy jsou opravdovou superpotravinou

Malé zelené nebo černé kuličky oliv jsou velmi zdravé. To jste možná tušili. Ale víte, čím vším prospívá jejich pravidelná konzumace vašemu tělu?

Ať už si je dáte na pizzu, do těstovin nebo jen tak během dne jako svačinku – olivy jsou na talíři takový malý poklad. Plody olivovníku jsou dokonce mnohem zdravější, než jste se dosud domnívali. Tedy dobrý důvod jíst olivy a olivový olej ještě častěji.

Chrání před rakovinou

Dužina všech druhů oliv obsahuje antioxidační hydroxytyrosol, který je podle vědců nejlepší ochranou proti nádorovým onemocněním.

Jsou dobré na srdce

Olivy obsahují jednoduché nenasycené mastné kyseliny, které dokážou snížit hladinu cholesterolu. Navíc studie prokázaly, že strava, která je bohatá na olivy a olivový olej, je obranou proti onemocněním srdce a krevního tlaku.

Pomáhají při cukrovce

Plody olivovníku snižují odolnost vůči inzulinu a mají pozitivní efekt na hladinu cukru v krvi. Především pro ty, kteří trpí cukrovkou druhého typu je jejich účinek velmi důležitý.

Snižují riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou

V oblasti Středomoří onemocní alzheimerem výrazně méně lidí než kdekoli jinde. Vědci se i u tohoto fenoménu domnívají, že konzumace oliv a olivového oleje má svoji nezastupitelnou roli. Důvodem je obsah oleocanthalu v olivách, který chrání nervové buňky, a tak snižuje riziko onemocnění.

Chrání klouby

Je dokázáno, že lidé onemocní osteoporózou – onemocněním kostí – mnohem méně často, pokud je jejich strava bohatá na olivy.

Pomáhají se vstřebáváním živin

Některé výživové látky, jako například betakaroten, tělo přijme pouze tehdy, pokud jsou konzumovány v kombinaci s tukem. Olivový olej se k tomu hodí nejlépe a je chutnou součástí mnoha pokrmů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat