Prostreno.cz

Časté bolesti mohou být vizitkou nevhodného jídelníčku

Bolí vás hlava nebo klouby? Příčinu hledejte ve své lednici a spižírně. Pokud tam máte uchované polotovary, majonézu, hořkou čokoládu, pečivo nebo nízkokalorické produkty s obsahem umělých sladidel, je důvod možná jasný.

Existují potraviny, co zdraví prospívají a pak jsou taky takové, z nichž nic dobrého nekouká. Které bývají spojovány s chronickými bolestmi, proto byste s nimi měli být obezřetní?

Všechno, co obsahuje umělá sladidla

Umělá sladidla jsou syntetické náhrady cukru, které kolem sebe stále mají zvláštní auru neznáma. Jeden z důvodů, proč se k nim lidé uchylují, je úbytek hmotnosti, nicméně stále častěji narážíme na tvrzení, že vůbec nejsou takovou výhrou. Ostatně, kolik výzkumů už naznačilo, že místo štíhlých křivek slibují spíše obezitu? Jsou tu však i jiné znepokojivé věci. Potraviny s obsahem aspartamu (jedno z nejznámějších umělých sladidel) se až podezřele často dávají do souvislosti s chronickými bolestivými stavy, neboť tuto přísadu tělo vyhodnocuje jako nepřítele a začne se bránit, což může způsobit zánět i tím i bolest.

Pečivo, sušenky i majonézy

Na to, že trans tuky se jako pořádní „záškodníci“ objevují v běžně kupovaných potravinách zcela běžně, odborníci poukazují neustále. Stejně jako na skutečnost, že tyto mastné kyseliny, jež se průmyslově vyrábějí procesem hydrogenace (ztužování), představují pro lidský organismus skutečnou hrozbu. Jaké mají účinky? Kromě toho, že mohou zapříčinit dlouhotrvající bolístky, mají značně negativní vliv i na tepny a mozkové funkce. A v čem všem je můžete nalézt? Třeba v margarínu, sušenkách, produktech z listového těsta, majonéze, brambůrkách, polotovarech i většině pekárenských výrobků.

I čokoláda má temnou stránku

Tmavá čokoláda s vysokým podílem kakaa už dávno není považována za nepřípustné zlo, které vám přihraje několik kil navíc. Teď má pověst sladkosti, jejíž konzumace přispívá k regulaci krevního tlaku, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, povzbuzuje mysl a zlepšuje paměť. Jenže tyto výhody nejsou určené pro všechny. Hořká čokoláda je zprostředkovatelem kofeinu. Lidé, kteří jsou na tento stimulant citliví, se po pár soustech mohou dočkat bolestí hlavy i těžší migrény.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat