Prostreno.cz

Nedostatek vitaminu A způsobuje kognitivní poruchy

Říká se, že krásné vzpomínky nám nikdo nevezme. Není to ale tak docela pravda. Připravit nás o ně může vitamin A, respektive jeho nízké hladiny!

O vitaminu A se nejvíce hovoří v souvislosti s ostrým zrakem. Bylo by ale chybou myslet si, že žádný jiný úkol nemá. Možná vás překvapí, jaké funkce v organismu plní a co všechno muže způsobit jeho nedostatek.

Náročný pracovní program cenné živiny

Vitamin A patří mezi látky rozpustné v tucích. Kromě toho, že zlepšuje vidění za šera a pomáhá při očních potížích, také podporuje růst a správný vývoj sliznic. Zároveň omezuje působení volných radikálů, které se velkou měrou podílejí na procesu stárnutí. Příznivý dopad má ovšem i na imunitní systém, přičemž zkracuje dobu trvání nemoci. Rovněž zajišťuje zdravý pohlavní vývoj a i reprodukční činnost.

Své místo má tento pomocník i při léčbě zvýšené aktivity štítné žlázy nebo nemocí dýchacích cest. Nelze opomenout, že zasahuje do regenerace buněk a reguluje tvorbu kožního mazu, díky čemuž nabízí pozitiva také pro pokožku. Co kdyby se jeho zásoby v těle hodně ztenčily? To by mohl být pořádný malér. A to zejména pro hlavu!

Pomoc, potkala mě zapomnětlivost!

Poznatky nedávné kanadské studie uskutečněné na University of British Columbia informují o tom, že i marginální neboli okrajový deficit uvedené látky negativně ovlivňuje mozkovou činnost. To by se podle odborníků mohlo projevit poklesem kognitivních funkcí, s čímž zase souvisí rozvoj Alzheimerovy choroby.

„Naše studie poskytuje jasné důkazy o tom, že i mírný deficit vitaminu A zvyšuje produkci amyloidu beta, tedy proteinu, který je hlavní složkou plaku, jež likviduje mozkové neurony. V důsledku toho dochází ke zhoršení paměti i schopnosti učení, což může nakonec vyústit i v demenci,“ vysvětluje psychiatr Weihong Song, který se na studii podílel.

Přírodní zdroje jako prevence

Chcete si své vzpomínky uchovat a neriskovat jejich ztrátu? Pak si příjem „áčka“ hlídejte zodpovědněji. Čerpat ho můžete z doplňků stravy i určitých potravin. Za nejštědřejší zprostředkovatele se pak považují sladké brambory, mrkev, červená paprika, rajčata, ledový salát, hovězí játra nebo mango.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat