Prostreno.cz

Viníkem trávicích potíží může být vláknina

Vláknina je velmi důležitým prvkem, bez kterého by naše tělo nemohlo správně fungovat. Váže na sebe cholesterol, čímž přispívá ke zdraví vašeho srdce, zajišťuje pravidelný pohyb střev a tím i funkci pravidelného vyprazdňování, ale také nás dokáže zasytit na delší dobu, což oceníme především tehdy, snažíme-li se shodit pár kilo. Jenže všeho moc škodí. Prozradíme vám, proč by vláknina i přes svou prospěšnost neměla být nadměrnou složkou vašeho jídelníčku.

Ideální množství

Pro dospělého člověka je ideálním množstvím přijaté vlákniny zhruba 30 gramů na den. Toto množství by však nemělo být konzumováno najednou. Je lepší rozložit celkové množství do několika denních jídel, abyste se cítili zasyceni po delší dobu, nehonila vás mlsná a tělo zvládlo vlákninu správně zpracovat.

Kde vlákninu hledat?

Vlákninu tělo přijímá z běžných potravin, například z neloupaného ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva nebo luštěnin. Skvělým zdrojem vlákniny jsou třeba pšeničné otruby, které se z hlediska zdravé výživy staly v poslední době velmi vyhledávanou potravinou. Při jejich konzumaci si ale musíte dávat obzvláště dobrý pozor, abyste dodržovali pitný režim. Jsou totiž na vlákninu tak bohaté, že byste při nedostatečném příjmu vody mohli skončit s pořádnou zácpou.

Nadbytek škodí

Pokud to s příjmem potravin, které jsou bohaté na vlákninu, přeháníte, koledujete si o pořádné potíže. Mezi nejčastější projevy nadbytečného příjmu vlákniny patří trávicí obtíže v podobě zácpy, nebo naopak průjmu, bolesti žaludku a břicha a také nadýmání. K takovým účinkům dochází, je-li konzumováno množství o přibližně dvojnásobné dávce, než je doporučeno.  Nadbytek vlákniny má také na svědomí zrychlený průchod živin skrze trávicí trakt. Tím si můžeme zadělat na problém v podobě nedostatku železa, hořčíku, vápníku nebo zinku, které tělo nestačí přijmout.

Začněte postupně

Pokud jste se rozhodli začít se zdravější stravou, potraviny bohaté na vlákninu přidávejte do svého jídelníčku postupně a v menších dávkách. Na takovou změnu je třeba připravit tělo postupně, abyste předešli zmíněným potížím.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat