Prostreno.cz

Banán je univerzální potravinou s opravdu různorodými účinky

Banány jsou nejen chutným a zdravým ovocem, mají také spoustu schopností, díky nimž jsou ve výživě člověka prakticky nenahraditelné. Kromě toho, že jej můžeme využít k mlsání či pečení, zaženeme jejich konzumací únavu, zklidníme rozbouřené trávení nebo omladíme naši pleť.

Banány v číslech

Jeden střední plod nám poskytne přibližně 450 kJ, tedy 107 kalorií. Téměř tři čtvrtiny hmoty jsou tvořeny vodou. Banány jsou bohaté na sacharidy, kterých v průměrném plodu přijmeme až 25 g, z toho přibližně 20 g cukru. Proto byste to s jejich konzumací neměli přehánět. Vyšší obsah cukru v banánech má však své výhody, ale o tom si povíme za chvíli. Pokud jde o bílkoviny, vlákninu a tuky, těch banány obsahují vcelku zanedbatelné množství. Skoro to vypadá, že nám nemohou být, kromě sladké chuti, ničím prospěšné. Tak v čem tkví ten zázrak?

Banány jsou bohaté na draslík. Ten odpovídá za pravidelný srdeční rytmus a správné nervové impulzy, podporuje správnou funkci svalů, činnost trávení a posiluje energetickou hladinu. V banánech najdeme také železo, betakaroten vitamin C a vitamin E.

Dietní dezert i pomocník při obtížích

Banány jsou snadno stravitelné a nedráždí střeva ani žaludek. Jsou tedy vhodné, máte-li žaludeční potíže. Jeho emulzní struktura pomáhá chránit sliznici žaludku, čímž zamezuje dalšímu dráždění v podobě překyselení žaludečními šťávami. Díky nízkému obsahu vlákniny také nedochází k nadměrnému pohybu střev, což je zejména tehdy, máte-li trávicí obtíže a průjmy, více než vhodné.

Injekce pro sportovce

I přes vyšší obsah cukru jsou banány doporučovány prakticky při každé dietě. Dokážou totiž dodat tělu energii, která mu v období zvykání si na nový stravovací režim chybí. To samé platí u sportovců. Po namáhavém tréninku je banán ideální svačinkou, která zažene hlad a srovná hladinu cukru v krvi. Je tedy také ideálním společníkem na dlouhé výlety. Pomoci dovede i diabetikům, v případě poklesu hladiny cukru a nutnosti jeho doplnění.

Do pekáče, na vlasy i tělo.

Banány mají vskutku široké využití. Nejčastěji ho jíme jen tak, ale je ideální i na přípravu koktejlů nebo kaší, jako přísada k ovesným vločkám, které jinak nemají příliš valnou chuť. Lze z něj také připravit mnoho pečených dezertů nebo třeba i chleba.

Kromě toho, že jej můžeme jíst, využijeme banány také při výrobě domácích pleťových masek či zábalů na vlasy, díky kterým bude naše kštice a pleť zářit jako zamlada. I slupky od banánu najdou svoje využití. Pokud ji nakrájíte na kousky a přidáte do hlíny k pokojovým květinám, vytvoříte si tak přírodní hnojivo. Případně si vnitřní stranou slupky můžete účinně vyleštit koženou obuv.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat