Prostreno.cz

Pro jarní výsadbu zvolte tyhle bylinky a zeleninu

Jaro je bezpochyby nejzajímavějším ročním obdobím. Bylinkáři a zahrádkáři už se této doby nemohou dočkat a netrpělivě vyhlížejí ten správný čas pro výsev semínek či nákup sazenic.  Zasadit a vypěstovat čerstvé bylinky a zeleninu během jara se podaří i vám. Zvlášť když zkusíte tyhle druhy!

Za vašimi okny to třeba ještě tak nevypadá, ale zima už se dává na ústup. Přichází vhodný čas pro předpěstování zeleniny a bylinek, které jsou skvělým zeleným doplňkem salátů, těstovin či smoothies. U kterých můžete začít?

Voňavá máta

Co se týče máty, radši kupte rovnou sazenici. Máta ze semínek roste pomalu, proto je v této situaci nejlepší začít od malé rostliny. Máta se dobře rozrůstá a nemá ráda, když je celý den na plném slunci.

Bohatá bazalka

Existuje mnoho druhů bazalky, které můžete pěstovat, v závislosti na stylu vašeho vaření.  Italská bazalka není totéž co ta thajská. (Pro pesto upřednostněte italskou.) Bazalka přitom dobře roste ze semen. Vezměte balíček, postupujte podle pokynů na obale a řiďte se hloubkou výsadby. Půda musí být vlhká. Až se objeví sazenice vysoké zhruba dva, tři centimetry, oddělejte je. Pamatujte na to, že bazalka může být poměrně vysoká a hustá, takže jí dopřejte prostor k růstu.

Nádherně zbarvený měsíček lékařský

Měsíček lékařský se pěstuje jako letnička, používaná pro výsadbu na záhony a k řezu květů. Považuje se za univerzální léčivo. Tahle bylinka s krásnými květy se vysévá od dubna, a to rovnou na záhon. Klíčení obvykle trvá asi dva týdny, přičemž první květy se objevují v horkém létě.

Koriandr setý

Koření i přírodní lék. Tak to přesně je koriandr. I jeho snadno vypěstujete ze semínek. Dosahuje výšky až jednoho metru a nahoře se větví. Miluje plné slunce a jeho suchá semena využijete při vaření. Někteří lidé mu přisuzují afrodiziakální účinky.

Hlávkový salát

Semínka hlávkového salátu se vysévají 8 až 12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby. Hlávkový salát je bohatý na živiny, obsahuje kupříkladu vlákninu, vápník, hořčík, železo, hořčík nebo vitaminy A, C a E. Jak hlavy rostou, sklízejte mladé listy z vnějšku. Tímto způsobem prodloužíte životnost hlavy salátu a vyhnete se hořkosti u starších kusů.  

Jarní hrášek

Hrášek dozrává až po třech měsících od výsevu, proto je březen ideální chvílí, nebo aspoň v teplejších oblastech. (Dobrou zprávou je, že ustojí teploty i lehce pod nulou.) Hrášku se daří vedle salátů, ředkviček, cuket, kedluben i mrkví, kterým dělá skvělou společnost. Třeba si na něj letos troufnete.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat