Prostreno.cz

Brambor se nemusíte bát ani při dietě

Chcete si trochu „vyladit“ postavu, proto jste z jídelníčku brambory nadobro vyřadili? Ale proč vlastně? Pokud je při přípravě neutopíte v oleji, rozhodně po nich nepřiberete.

Brambory se do Evropy dostaly někdy v 17. století. Od té doby se na ně pohlíží jako na naprostý základ naší stravy, který lze připravit snad na tisíc způsobů. O všestrannosti využití této plodiny není pochyb, ale jak je to s tím, že se po ní tloustne? Opravdu bychom se před ní měli mít na pozoru?

Nadváha kvůli večeři?

„Jsem velký příznivce brambor,“ přiznává specialistka výživy a autorka knih o hubnutí Lisa Young, která  působí na americké Newyorské univerzitě. „Tato zelenina je bohatým zdrojem cenných živin potřebných pro zdraví, a to včetně bílkovin, antioxidantů, vitaminu C a draslíku. Bohužel má docela špatnou pověst. Hodně lidí se totiž domnívá, že obsažený škrob způsobuje přibírání na váze,“ připouští odbornice s tím, že pravda je někde docela jinde.

Co si kdo uvaří, to si také sní

„Ve své nejpřirozenější podobě nemají brambory žádný tuk, přidaný cukr ani lepek. Mezi jejich přednosti patří i nízký podíl sodíku. Pokud si je ve slupce uvaříte jen v malém množství vody či připravíte na páře, jde o lehce stravitelný pokrm, který do fitness jídelníčku patří. Redukční výhody této suroviny se ztrácí jen tehdy, když ji doplníte kaloricky zatíženými omáčkami nebo utopíte v moři oleje,“ vysvětluje další nutriční expertka, tentokrát uznávaná americká sportovní dietetička Allison Knott. Co si ale myslet o tom zmíněném škrobu?

Domnělý nepřítel se mění ve spojence

„Rezistentní bramborový škrob je v podstatě vláknina, která není absorbována v tenkém střevě, ale cestuje neporušená do střeva tlustého, kde je fermentována bakteriemi. Je prokázáno, že příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru i střevní mikroflóru, takže její konzumace je spíše přínosná. Pochopitelně jedná-li se jen o rozumné a optimální množství, stejně jako je to u jiných látek a sloučenin obsažených v potravinách,“ doplňuje nutriční terapeutka Lisa Young, která v bramborách vidí přítele, co štíhlým křivkám naopak pomáhá.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat