Prostreno.cz

Medvědí česnek už bude brzy v přírodě k mání

Jaro se snad už brzy dostaví a s ním i medvědí česnek. Víte, na které zdravotní trable zabírá a jak ho lze v kuchyni využít?

Asi každý, kdo má blízko k bylinkám, léčivým rostlinám a alternativní medicíně, netrpělivě vyhlíží okamžik, kdy v přírodě konečně narazí na medvědí česnek. A je to tu! Tenhle uctívaný voňavý poklad své jméno dostal proto, že ho medvědi pojídají po zimním spánku, aby si pročistili tělo a doplnili síly.

Ingredience s všestranným působením   

Jinak zvaný lesní česnek měli rádi už staří Slované, jak dokládají mnohé historické záznamy. Ti ho využívali nejen jako dostupné koření, ale i mocnou medicínu. A protože svou renesanci zažívá i v moderním stravování, na jeho účinky se zaměřují také odborníci, kteří ho podrobují svým studiím. Jedna za druhou potvrzuje, že medvědi, kteří jsou za touto bylinou prý schopní putovat i stovky kilometrů, dělají opravdu dobře. Kam až sahá blahodárné působení vzácnosti, z níž si můžete připravit lahodný salát, omáčku, pesto, olej, ocet, víno i tinkturu?

Přírodní lék na spoustu neduhů

Složení tohoto ochucovadla je jedním slovem jedinečné. Nalézají se v něm silice, minerální látky, vitaminy i aminokyseliny, jež mají antibakteriální vlastnosti, přičemž příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru i krevní srážlivost. Zároveň pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám a chrání tělo před rakovinou. Podporují také imunitu, zvyšují odolnost vůči stresu, povzbuzují fyzickou výkonnost a normalizují tlak.

Nepřítel vrásek, průjmu i kašle

O medvědím česneku je rovněž známo, že svou dezinfekční silou pročišťuje celý trávicí systém i cévy, zastavuje množení hub a plísní, bojuje proti oparům a léčí nachlazení. Souběžně tiší bolesti, napomáhá ke zklidnění zánětlivého onemocnění slinivky a tlumí kašel. Uplatní se ale i při revmatismu nebo průjmu, zatímco upevňuje paměť. Vyloučeno není ani jeho vnější použití, neboť bylinka štiplavé vůně stimuluje tvorbu kolagenu, čímž omlazuje pokožku a zlepšuje její kvalitu. Tak vyrazte do lesa pro pořádné zásoby! Ovšem při sběru si počínejte velice opatrně, abychom o tento zázrak nešetrným zacházením dočista nepřišli.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat