Prostreno.cz

Pistáciové mléko je novou superpotravinou

Ať už je to mandlové, ovesné nebo rýžové – rostlinné alternativy mléka jsou stále oblíbenější. A teď se objevila nová varianta, která je ještě zdravější a chutnější než ostatní. Pistáciové mléko. Proč má potenciál stát se superpotravinou?

V ajurvédě a v tradiční čínské medicíně jsou pistácie užívány jako léčivý prostředek, protože mají schopnost lehce zahřát organismus, nezatěžují žaludek a jsou „sattva“. To je podle ajurvédy vlastnost čistoty, světla a radosti.

Proč jsou pistácie zdravé

Pistácie se skládají téměř z poloviny z tuku. To možná nezní úplně nejzdravěji, ale v tomto případě se jedná o tuk z vícečetných a jednoduchých nenasycených kyselin. Tyhle nenasycené tuky potřebuje tělo kromě jiného pro stavbu a udržení buněčných stěn. Kromě toho přispívají k regulaci hladiny cholesterolu v krvi.

Nedostatek nenasycených tuku způsobuje změny na kůži, zvýšenou náchylnost k infekcím, vypadávání vlasů a poruchy růstu.

Pistácie ale nejsou jenom tuk, mají také vysoký obsah bílkovin. Zelené oříšky obsahují dokonce 20 procent bílkovin. Dále v nich najdeme vitamin E a provitamin A. Vitamin E je známý svým „anti-age“ efektem, působí antioxidačně a chrání před volnými radikály. Provitamin A je zase předstupeň retinolu. Ten je potřeba pro různé metabolické procesy a ovlivňuje například stav střevní sliznice. Tím také velkou měrou přispívá ke zdravé střevní mikrofloře. Předchází také šerosleposti a onemocněním jako srdeční infarkt, mozková mrtvice a rakovina.

Pistáciové mléko podpoří naši psychiku

Kromě všeho výše uvedeného, obsahují pistácie i takové složky, které podpoří naši psyché a její zdravou funkci. Tělo potřebuje také takové živiny, díky kterým dokáže tvořit hormony jako například serotonin. Řeč je především o hořčíku, vitaminu B6 a aminokyselině tryptofan. V pistáciích je kromě vitaminu B1 A B6 obsažený také pro mozek tak důležitý vitamin B6.

Z pistáciového mléka se tak rázem stává superpotravina, která navíc může pozitivně ovlivnit i stav vaší mysli.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat