Prostreno.cz

Poslech hudby při jídle rozhoduje o tom, jestli zhubnete

Jsou vám těsné kalhoty, a navíc se obáváte, že letos neobléknete ani plavky z loňska? Zaměřte se na to, jestli máte u jídla klid. Mezi rušivé elementy, které přidávají kila navíc, totiž patří i hudba! Proč škodí a kdo s vámi s její pomocí manipuluje?

Ticho při stolování se příliš nenosí. Skoro v každé domácnosti něco hraje, což pro fyzické i psychické zdraví a štíhlou linii není dobrá zpráva. Vysoká škola v Tampě na americké Floridě apeluje, že si hosté restaurací velmi odlišně vybírají jídlo na základě hudby, kterou slyší. Podle studie publikované v časopise Journal of the Academy of Marketing Sciences je prokázáno, že melodie ovlivňuje srdeční frekvenci a vzrušení.

Hlasitý rock versus konejšivý jazz

Hlasitější hudba přirozeně stimuluje k akci, zatímco měkčí zvuky naopak na organismus působí konejšivě. Vědci to vypozorovali z praxe, kdy zákazníky stravovacích zařízení vystavili různým hudebním žánrům. Ti, kteří poslouchali hlasitější zvuky, si následně objednali jídla s výrazně vyšším počtem kalorií. (Vyšší úroveň vzrušení a stresu vede k preferenci vysoce energetických a tučných potravin.) To se však netýkalo jedinců, které při vybírání pokrmů doprovázela jemnější hudba. Právě oni volili zdravější, odlehčené pokrmy.

Smyslový marketing

„Hudba má vliv na lidský fyziologický systém. Vyšší úroveň vzrušení se skutečně promítne do výběru nezdravého jídla,“ nechali se slyšet výzkumníci s tím, že tento fakt umožňuje restauracím i supermarketům manipulovat s nákupním chováním spotřebitelů, kteří kvůli hudebnímu pozadí tloustnou, a navíc mají díry v peněženkách. Schválně. Až půjdete nakoupit, zaměřte se na to, co slyšíte.

Jak se vyhnout škodlivému jídlu?

Možná, že i vás v běžném životě ovládají tóny, které vydává rádio, televize nebo třeba mobil. Pokud jíte, zvuky ztlumte, popřípadě si vyberte klidnější hudbu. Každé sousto v ústech několikrát přežvýkněte. Právě žvýkání mozku dává signál o tom, že už je strava na cestě. Pocit nasycení se pak dostavuje po 15 až 20 minutách přímé konzumace potravin.

V případě, že se snažíte proces uspěchat, může vás rozbolet žaludek, nebo pocítíte pálení žáhy. Dalším vedlejším efektem je pak přejídání, tudíž nadváha a obezita. Během stravování nekontrolujte žádnou moderní techniku, tedy nic, co odvádí pozornost od toho nejdůležitějšího – kvalitního nasycení bez nežádoucích účinků.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat