Prostreno.cz

Pleť jako z alabastru s potravinami s vysokým obsahem vitaminu E

Vitamin E stabilizuje buněčnou membránu a působí proti předčasnému stárnutí. Proto ho milují ti, komu vrásky dělají starosti. Nedejte jim šanci a éčko přijímejte z běžně dostupných potravin!

Že je vitamin E rozpustný v tucích, se ví. Stejně jako to, že pomáhá předcházet poškození kůže volnými radikály a pleť udržuje zdravou. Dospělí potřebují 15 miligramů éčka denně. Kde a z čeho ho brát? Tohle určitě patří i na váš stůl!

Křupavé zobání

Slunečnicová semínka jsou domovinou vitaminu E, tedy společně s mandlemi a lískovými ořechy. Mějte je po ruce a vždy, když vás přepadne mlsná, vytáhněte sáček s křupavou a chutnou svačinou. Pokožka vám poděkuje.

Avokádo

Avokádo je plné zdravých tuků, vlákniny, draslíku a vitaminů E a K, což je vynikající zpráva. Éčko se rozpouští v tucích, jak již bylo uvedeno, zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Je libo třeba vynikající toast? Celozrnný chléb nasucho opečte na pánvi. Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou, přimíchejte citronovou šťávu a špetku soli a namažte na opečené tousty. Nakonec připravte ztracené vejce.

Špenát

Listová zelenina, včetně špenátu, je vynikající volbou pro ty, kdo hledají vitamin E, ale také vlákninu, hořčík a železo.

Červená paprika

Červená paprika je skvělým zdrojem vitaminů, A, C a E. Plnit se dá prakticky čímkoli a parádu nadělá i ve formě pomazánky s cibulí, česnekem a aromatickou bazalkou. Červená paprika zároveň jako jediná obsahuje rutin, látku chránící cévy před kornatěním.

Kiwi

Kiwi je sladké ovoce původem z Číny. Jeho konzumace obohacuje tělo o vitaminy C a E. Plody se zelenou dužinou také obsahují vlákninu, vitamin K a draslík. Posledně uvedený minerál kromě jiného chrání ledviny, snižuje riziko ledvinových kamenů a slouží jako prevence proti cévním a mozkovým příhodám.

Brokolice

Dušená nebo vařená v páře. Každý šálek brokolice se počítá! Je plná vitaminů C, E a K. Takový brokolicový salát s kuřecím masem či zapečenou brokolici se zeleninou si zamiluje celá rodina.

Olivový olej

Existuje důvod, proč je olivový olej široce používán v produktech péče o pleť. Ano, i on obsahuje antioxidační vitamin E. Olivový olej je také vynikajícím zdrojem nenasycených tuků zdravých pro srdce, proto je hvězdnou složkou středomořské stravy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat