Prostreno.cz

Francouzské fazolky podporují nejen kostní systém

Ač se to nezdá, existuje více než 130 odrůd zelených fazolek. Fazolové lusky se často podávají jako příloha k masu. Třeba se steakem tvoří báječnou dvojku. Navzdory tomu, že jsou vzhledově takové „nijaké“, ukrývají v sobě spoustu živin, které mají blahodárný vliv na tělo. Kdo by tušil, že zabírají třeba na únavu?

Zelené fazole jsou nezralé, mladé plody různých kultivarů fazole obecné. Blanšírují se, chutnají na tymiánu a česneku a jsou bohatým zdrojem vitaminů A, C a K, kyseliny listové a vlákniny. Mají podobné nutriční výhody jako hrách. Pokud na ně narazíte v konzervovaném stavu, nejdřív je důkladně propláchněte, aby se odstranilo co nejvíc sodíku, který má na tělo negativní vliv. Tekoucí voda jeho množství sníží téměř o polovinu, což je jedině dobře. Ohrožuje totiž srdce i mozek. Pak už se můžete těšit z několika výhod.

Urychlení hojení

Zelené fazole, které mají v čerstvém stavu ostrou a jasnou barvu „vodníka“, obsahují folát, thiamin, riboflavin, železo, hořčík, draslík a spoustu dalších živin, třeba chlorofyl, jež pomáhá zvýšit kvalitu a množství červených krvinek, podporuje hojení ran, hemoroidů a popálenin. Tím to ale jenom začíná.

Podpora kostí

Jeden šálek zelených fazolí poskytuje 14,4 mikrogramu vitaminu K, což je téměř 20 procent denní potřeby, a 4 procenta denní potřeby vápníku. Zlepšují tak zdraví kostí. Akorát pozor, vitamin K patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Mezi jeho hlavní účinky se řadí tvorba bílkovin umožňující srážení krve. Lidé, kteří tak užívají právě léky na ředění krve, kupříkladu warfarin, si tak přísun vitaminu K musí hlídat.

Zvyšování energie

Trpíte na únavu a vyčerpání? Zvyšte přísun fazolek. Jsou totiž dobrý zdrojem železa, které je nezbytnou součástí krevního barviva hemoglobinu. Železo zajišťuje transport kyslíku do všech buněk těla a je tak důležité nejen pro dýchání, ale i pro zvyšování energie. Mimochodem, právě železo se nejlépe vstřebává za přítomnosti vitaminu C, který je v tomto případě také k mání.

Krocení depresí

Vitamin B9 neboli folát je užitečný při léčbě depresí, zároveň chrání cévy a srdce a bojuje tak proti vzniku aterosklerózy. Potřebují ho nejen těhotné ženy. Takže už vlastně není co řešit. Co říkáte třeba na takové fazolky na smetaně s brambory a vejcem, fazolovou polévku nebo řecký guláš, kterému se říká ‚kokkinisto“? Pro čtyři porce je potřeba 300 gramů fazolových lusků. Jedná se o recept, který nasytí celou rodinu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat