Prostreno.cz

Rostlinná strava přispívá k léčbě ischemické choroby srdeční

Vyměnit polotovary a další zpracované potraviny za obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka? To prý může zachránit srdce i život, domnívají se odborníci!

Postižení věnčitých tepen je v České republice nejběžnějším kardiovaskulárním onemocněním. A také se podílí zhruba na třetině úmrtí. Hodně podobná situace je i v Americe, kde podle tamních statistik postihuje ischemická choroba srdeční skoro každého třetího obyvatele. Jedná se tedy o zdravotní problém číslo jedna světové velikosti, který lékařům dělá pořádné vrásky. Jak přesně to vypadá pod jeho „pokličkou“?

Nahlédnutí do učebnice biologie

Hlavním úkolem věnčitých tepen je zásobovat srdeční sval neboli myokard krví. Protože mají tvar jakéhosi věnce, říká se jim věnčité, odborněji pak koronární. Za normálních okolností jimi krev volně protéká a přináší potřebné množství kyslíku a živin. Dojde-li však k jejich zúžení, což má ve většině případů na svědomí proces nazývaný ateroskleróza, není příslušná část zmíněného svalu prokrvována a okysličována. Na základě toho odumře a je nahrazena jizvou, čímž se zhorší celková funkce srdce i celého jeho systému. Proč se ale tepny ucpávají?

Lenost, tuky a kouření konají své

Za hlavní rizikové faktory se považuje zvýšený krevní tlak a nadměrný příjem tuků a soli. Dále pak kouření, sedavý životní styl, chronický stres a zděděné genetické dispozice. Velkou část těchto rizik však může každý člověk svým aktivním přístupem odstranit či alespoň výrazně snížit. Třeba tím, že do jídelníčku zahrne rostlinnou stravu. Ukázalo se totiž, že je to ta nejlepší prevence!

Párky? Ne, díky. Dám si radši fazole!

Caldwell Esselstyn je americký lékař a bývalý olympijský vítěz ve veslování. Právě jeho rozsáhlá a téměř dvacetiletá studie prokázala, že rostlinné produkty významně zlepšují průtok krve, rozšiřují cévy a regulují škodlivý cholesterol, čímž hrozbu kardiovaskulárních chorob odvrací. A pozor, již po měsíci! Někteří pacienti, kteří se výzkumu zúčastnili a kterým bylo na jeho počátku diagnostikováno pokročilé onemocnění věnčitých tepen, se dokonce zcela vyléčili, a to zhruba po pěti letech na rostlinné stravě. Nabízí se tedy otázka. Jak často jíte ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny, ořechy a semena? Chcete-li mít zdravé srdce a nízkou pravděpodobnost jeho poškození, v obchodě tyto potraviny určitě nepřehlížejte!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat