Prostreno.cz

Bílé zelí: Bohatý zdroj vitamínů, lék na potíže žaludku a pomocník při zánětech

Obsahuje jen málo kalorií a je velmi zdravé. Prozradíme, jaké obsahuje látky a poradíme, jak ho správně skladovat.

Bílé zelí u nás patří asi k nejoblíbenějším druhům. Většina z nás ho zná jako kyselou součást různých pokrmů. Sezona čerstvého bílého zelí je od června do března, ale lze ho sehnat bez problémů po celý rok. A s ohledem na snadnost jeho uskladnění je velmi oblíbenou zeleninou i během zimních měsíců.

Hlávka zelí plná zdraví

Bílé zelí obsahuje nejen velké množství vitaminu C, ale také minerální látky draslík, vápník a hořčík. Vedle nich se v zelí nacházejí také kyselina listová, selen a vitaminy řady B. Hořčičné oleje pro zelí typické účinkují navíc jako antibiotika a působí velmi blahodárně při infekci bakterií Helicobakter pylori. Proto se šťáva z bílého zelí používá jako první pomoc při potížích žaludku.

Jak uskladnit bílé zelí

Pokud ho uskladníte na chladném a tmavém místě, vydrží poměrně dlouho. Ve sklepě ho můžete skladovat klidně i dva měsíce, oproti tomu v lednici jen okolo deseti dní. Nakrojená hlávka vydrží zabalená v potravinářské fólii nebo vlhké utěrce.

Syrové, nebo vařené?

Úprava bílého zelí v kuchyni je velmi rozmanitá – můžete ho vařit, dusit nebo použít klidně syrové do salátu. Ať už si uděláte zelňačku, roládu nebo ho sníte syrové, zelí je velmi chutné vždy. Na dochucení se používá v kombinaci s kmínem, protože pak je lépe stravitelné a tolik nenadýmá.

Domácí lékař

Bílé zelí najde ale využití i jako pomoc při různých obtížích. Listy pomáhají při zánětech, otocích a vředech, kdy tlumí bolest a potlačují zánět. Podle potřeby je možné listové zábaly přikládat několikrát během dne. Nepoužívejte je však na otevřené rány.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5977097/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat