Prostreno.cz

Potravinové prostředky proti zápachu z rozkroku

Rozkrok svědí, pálí, a navíc zapáchá. Co můžete udělat ještě dříve, než navštívíte svého gynekologa?

Bělavý výtok z rodidel, který zapáchá, zrovna není něčím, co člověk přehlédne. Pokud připomíná rybinu, tak je obvykle způsoben kvasinkovou nebo bakteriální infekcí, která, pokud není léčena, může vést k zánětlivému onemocnění pánve, a dokonce i k neplodnosti. Nepříjemný odér často doprovází pálení, svědění a podráždění rodidel.

Mezi příčiny pak patří užívání antibiotik, špatná hygiena, hormonální nerovnováha, přemíra cukru ve stravě, nadměrné sprchování, pohlavně přenosné choroby, těsné oblečení či nevhodná intimní kosmetika. Pro jistotu kontaktujte svého lékaře. Ale ještě, než se k němu dostanete, vyzkoušejte domácí prostředky, které vaginálnímu zápachu dají stop.

Jablečný ocet

Jablečný ocet má antifungální a antimikrobiální vlastnosti, které upravují pH poševního prostředí a potlačují nepříjemný vaginální zápach a infekci. Proto se jedná o vynikající domácí lék. Naplňte vanu teplou vodou a přidejte do ní 2 až 3 šálky „jablečňáku“. Do této lázně se ponořte asi tak na půl hodiny. Praktikujte dvakrát nebo třikrát týdně. K optimalizaci poševního prostředí zabírá i to, když pochvu začnete vyplachovat irigátorem. V takovém případě smíchejte 2 lžíce jablečného octa ve sklenici vlažné vody. Stejné účinky má i bílý ocet.

Česnek

Že je česnek oblíbeným dochucovadlem a lékem je známé. Ví se o něm, že má antibiotické a protiplísňové účinky, jež kvasinkové infekci nenechají nic zadarmo. Proto každý den konzumujte syrové stroužky a pozor, použijte je také přímo na zasažená místa. Stroužek rozkrojte, jednou polovinou protáhněte provázek (s pomocí jehly) a zaveďte ho do pochvy –⁠ alespoň 2x během 12 hodin. Česnek zahájí boj s mykotickými nepřáteli. Sluší se však uvést, že gynekologové tento postup nedoporučují, protože česnek může citlivější pochvu podráždit a popálit.  

Brusinková šťáva

Brusinky vyplavují z těla toxiny a udržují vaginální zápach na uzdě. Chce to ale aspoň jednu sklenici denně. Džus si neřeďte, a pokud možno zvolte ten bez přidaného cukru.

Jedlá soda

Jedním z hlavních důvodů vaginálního zápachu je nevyvážená úroveň pH v těle, jak již bylo uvedeno. Jedlá soda má zásaditou povahu z tohoto důvodu udržuje vaginální zápach na uzdě. Přidejte 1 nebo 2 čajové lžičky sody do sklenice vody a vypijte ji – opět každý den.

Zároveň zvyšte příjem citrusových plodů (vitaminu C), dodržujte hygienu, nenoste spodní prádlo z umělých materiálů (upřednostněte bavlnu), vyvarujte se koupání ve velmi horké vodě a také používejte speciální intimní mýdla.   

Zdroje: www.scientificamerican.com, www.homeremedyhacks.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat