Prostreno.cz

Potraviny s obsahem taurinu vám dodají energii

Taurin není jen součástí energetických nápojů, ale i lidského organismu. V něm přispívá kromě jiného i k metabolismu tuků.

Taurin je derivátem aminokyseliny cysteinu a podílí se na mnoha metabolických procesech v těle. V játrech si ho tělo tvoří samo, ale mnohem častěji je taurin známý jako přísada do energetických nápojů.

Co je taurin

Taurin se přirozeně vyskytuje i v lidském organismu. U dospělých se tvoří v játrech a mozku za přispění vitaminu B6. V koncentrované formě ho najdeme také ve svalových buňkách, v mozku, srdci, krvi a očích.

Denně tělo vyrobí až 125 mg taurinu. K tomu se přidává dalších 400 mg, které přijmeme potravou. Zdravý člověk o váze 70 kg má v těle až 70 g taurinu. Novorozenci si taurin zatím sami vyrobit neumí, dostávají ho v mléčné stravě ať už z mateřského nebo umělého mléka.

Účinky taurinu

Taurin je velmi důležitý pro vývoj centrálního nervového systému a přenosu signálu v mozku. Přispívá také významně k funkci očí, srdeční činnosti, kdy působí proti jeho arytmii (to znamená, že reguluje srdeční tep a zajišťuje jeho pravidelnost). Kromě toho má taurin také antioxidační účinky, protože chrání cévy před škodlivými volnými radikály. Naproti tomu taurinu přisuzované povzbuzující a osvěžující účinky jsou chybné, ve vysokých dávkách má naopak uklidňující a protikřečový efekt.

Výzkumy zatím nejsou jednoznačné, ale předpokládá se negativní účinek taurinu ve spojení s kofeinem. Vedlejší účinky energy drinků pak může být neklid a nervozita, bušení srdce a poruchy srdečního rytmu, nevolnost nebo selhání krevního oběhu.

Jakých potravin je taurin součástí?

Taurin je součástí mořských plodů a živočichů, ale i suchozemských potravin živočišného původu. Mezi ty s největším obsahem taurinu patří následující:

Krabi

Se svými 260 mg na 100 g patří krabí maso na první místo mezi potraviny s nejvyšším obsahem taurinu.

Mušle

Mušle jsou hned na druhém místě. Díky obsahu taurinu už při 200 g mušlí pokryjete bez problémů denní dávku taurinu, totiž ve 100 g je téměř 240 mg taurinu.

Ústřice

Ústřice sice obsadily třetí místo, ale ani zdaleka nedosahují hodnot předchozích dvou potravin. Ve 100 g ústřic se totiž ukrývá 73 mg taurinu.

Tuňák

I tuňák má relativně vysoké množství taurinu  na 100 g je to krásných 70 mg. Jen se nedoporučuje jíst ho příliš často, a pokud, tak pouze z udržitelného chovu.

Vepřové maso

Na pátém místě se usadilo vepřové maso, které obsahuje 50 mg taurinu na 100 g.

Zdroj: Life line, healthline.com





Celkem 2 komentářů

Kurkumu používám nejvíc do polévek
25.06.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat