Prostreno.cz

Poznejte fascinující výhody konopného oleje

Ještě jste si nepořídili lahvičku s konopným olejem? Chyba. Můžete si jím omladit pleť a ještě snížit riziko srdečních i mozkových poruch!

Když se řekne konopí, kdekoho v jeho souvislosti napadnou psychotropní účinky. V případě oleje jsou ale úplně bezpředmětné, neboť ten vaši mysl rozhodně neovlivní. Získává se totiž lisováním konopných semínek, v nichž se THC, tedy chemikálie odpovědná za psychoaktivní účinky, nenachází. Za to ale obsahují spoustu prospěšných esenciálních kyselin, vitaminů, minerálů, enzymů a bioaktivních látek, které tělu přinášejí velký užitek. O jakých konkrétních benefitech se mezi vědci mluví asi nejhlasitěji?

Pokožka bez vad i nedokonalostí

Konopný olej zprostředkovává pleti veškerou potřebnou výživu. Alespoň tak by se daly shrnout poznatky americké studie z roku 2014. Z nich se dozvídáme, že jeho unikátní nutriční profil zastavuje záněty, přičemž chrání před volnými radikály i oxidačním stresem. Rovněž zpomaluje stárnutí a činí kůži odolnější vůči infekcím. Závěry tohoto výzkumu také sdělují, že je obzvláště užitečný při léčbě akné, dermatitidy, lupenky a křečových žil. To jsou pochopitelně výhody spojené s vnějším užíváním, ale ani samotná konzumace rozhodně nepřijde vniveč.

Prevence srdečních chorob? Samozřejmě!

Jiný rozsáhlý průzkum, který byl publikován v magazínu Nutrition & Metabolism, zase odhalil, že zmíněný prostředek výrazně omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob, protože pomáhá normalizovat krevní tlak a reguluje škodlivý cholesterol. Zároveň podporuje pružnost cév a předchází jejich kornatění. I to se počítá!

Spása při menších i větších bolestech

Někdy je bolest sotva znatelná, jindy nám nesmírně ztěžuje život a brání ve vykonávání běžných denních činností. V obou případech ale hledáme způsob, jak tuhle svízel utlumit. Proč tedy nevsadit na konopný olej? Podle odborníků je jeho působení srovnatelné s komerčními farmaceutickými medikamenty. Bodem navíc je pak to, že nemívá nežádoucí vedlejší účinky.

Lepší paměť i nálada

Aby toho nebylo málo, jmenované tekuté léčivo take prospívá mozkovým funkcím, a to včetně paměti. Nelze mu odepřít ani to, že zlepšuje náladu, protože přímo ovlivňuje neurotransmitery v mozku související s pocity radosti a uvolnění. Dále urychluje regeneraci po cvičení a uvolňuje napětí ve svalech. Nedáte si lžičku?

Zdroje: medicalnewstoday.com, webmd.com





Celkem 2 komentářů

Šlegrová Růžena
30.08.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat