Prostreno.cz

Nasbírejte si hlívu ústřičnou. Posílíte tak imunitu

Jeden by si rád posílil imunitu nebo vylepšil trávení, zatímco druhý potřebuje zregulovat cholesterol, upravit tlak a zastavit zánět. A teď si představte, že hlíva ústřičná vyhoví oběma!

O hlívě ústřičné jste slyšeli už mnohokrát, ale nikdy jste ji neochutnali? Zkuste to letos napravit a udělat tak velký krok ke zdraví. Vždyť u nás se vyskytuje zcela běžně, takže se stačí chopit košíku a dojít si pro ni přímo „ke zdroji“.

Parazit, kterému je odpuštěno

Pro hlívu můžete vyrazit ihned po prvních podzimních mrazících. Bude-li letošní zima mírnější, počká na vás klidně i do února. A to je výzva! Nebo jste snad někdy sbírali houby o Vánocích, kdy jiní leží na gauči, u čehož jedí kapra a salát? Tahle konkrétní své jméno dostala proto, protože se její tvar a barva nápadně podobá ústřici. Roste pak ve větších, mnohdy i několikakilogramových trsech, jež se překrývají zhruba stejně jako tašky na střeše. Nedá se přehlédnout ani tehdy, kdy zem pokryje sníh, jelikož parazituje na pařezech a kmenech listnatých stromů, zejména bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách. Co její složení?

Dávka živin a žádný tuk

Jeden šálek hlívy obsahuje přibližně 28 kalorií, tři gramy bílkovin, pět gramů sacharidů a necelý jeden gram tuku. Ano, čtete správně. Mluvíme tedy o ideální dietní potravině, z jejíž konzumace neplynou žádné váhové následky. Načerpáte z ní také vlákninu a širokou škálu vitaminů a minerálů, které mají na dobrou kondici nepopiratelný vliv. Ptáte se na účinky? Tady je máte.

Prevence všeho, čeho se bojíme

Jistá zahraniční studie z roku 2015 prokázala, že je zmíněná houba velice přínosná při normalizaci tlaku a regulaci cholesterolu, přičemž snižuje i množství triglyceridů v játrech. Toto „léčivo“ je proto spojováno s vylepšenou činností kardiovaskulárního systému i omezenou pravděpodobností jeho poruch. Poznatky jiného výzkumu zase sdělují, že hlíva značně posiluje imunitu, zatímco velkou měrou přispívá i k dlouhověkosti.  

Z odborných publikací také vyplývá, že bojuje proti rakovině a podporuje harmonické trávení. Souběžně tlumí záněty a zvyšuje hustotu i odolnost kostí. Zároveň chrání před volnými radikály a oxidačním stresem, který nahrává diabetu, demenci i Alzheimerově chorobě. Chcete si takový medikament nechat ujít? Tak honem pro něj, než vás někdo předběhne! A pokud nejste nadšený houbař, poptejte se v lékárně po doplňcích stravy, které hlívu obsahují.

Zdroje: verywellfit.com, learn.freshcap.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat