Prostreno.cz

Na každý neduh existuje bylinka

Nachlazení je většinou neškodné, pokud se léčí správně. Přesto může vyčerpání, kašel, bolesti v krku a rýma naši pohodu hodně ovlivňovat. Naštěstí vhodné pomocníky najdeme v přírodě.

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař – říkávaly už naše babičky. Možná proto, že na podzim slunečních paprsků ubývá, jsme k napadení viry a bakteriemi mnohem náchylnější. Abyste další podzim neprožili v zajetí rýmy, kašle a bolestech v krku, vyzkoušejte následující bylinky.

Tymián

Tymián patří k nejznámějším léčivkám proti nachlazení. Čaje nebo parní lázně z této aromatické bylinky pomáhají při bolestech v krku a zahleněných dýchacích cestách.

Břečťan

Břečťan obsahuje saponiny jako alfa-hederiny, které rozpouštějí hlen v průduškách, a je tak snadnější ho vykašlat.

Islandský mech

Jeho míza a šťáva z něj dělají tradiční léčivý přípravek proti suchému kašli a zánětům v dutině ústní. Je také velmi často součástí pastilek proti nachlazení.

Heřmánek

Olej v heřmánku působí jako ochrana proti zánětům a uklidňuje dýchací cesty při chrapotu a kašli. Navíc působí antibakteriálně, například proti streptokokům. Kromě heřmánkového čaje můžete sušené květy také inhalovat.

Sléz

I divoký sléz se při bolestech v krku a kašli osvědčil, a je proto častou přísadou čajů proti nachlazení.

Jitrocel

Ať už v čaji nebo v sirupu, pomáhá jitrocel proti bronchitidě a infekcím dýchacích cest. Jitrocelový sirup si navíc zvládnete udělat i doma.

Eukalyptus

Olej z eukalyptových listů působí antisepticky a uvolňuje dýchací cesty. Léčivku ale nesmí užívat miminka a malé děti!

Šípek

Plody divoké růže obsahují hodně vitaminu C, a tak posilují imunitní systém proti nachlazení. Použít je můžete jako čaj, šťávu nebo jako švédskou šípkovou polévku.

Lípa

Lipový čaj působí při nachlazení protizánětlivě a zmírňuje kašel. Kromě toho můžete květy lípy použít jako přísadu do inhalační lázně.

Echinacea

Sirup z různých druhů rostlin echinacea se používá při předcházení i při léčbě nachlazení. Stimuluje imunitní systém, a právě proto pomáhá při vracejících se infekcích.

Šalvěj

Účinné látky listů šalvěje brzdí zánětlivé procesy a uklidňují sliznice v krku a ústech. Proto se šalvěj kromě čajů používá také do bonbonů proti kašli.

Cibule

Antibakteriální vlastnosti cibule z ní dělají také velmi účinný domácí prostředek proti všem projevům nachlazení jako je kašel, ale také následným onemocněním jako třeba zánět středního ucha.

Meduňka

Obsažené látky chrání před bakteriemi a viry, kromě toho uvolňují dýchací cesty.

Černý bez

Květy a sirup z černého bezu mají léčebné účinky – zatímco první ve formě čaje podporuje obranyschopnost proti virům a bakteriím, je horký bezový sirup oblíbený prostředek proti bolestem v krku.

Máta

Látky v éterickém oleji máty potlačují bolesti hlavy, uvolňují dýchací cesty a uklidňují nateklé sliznice.

Jedle

Sirup nebo čaj z jarních přírůstků jedle zmírňují suchý kašel a podporují uvolnění hlenu z průdušek.

Rakytník

Plody s až neobyčejně vysokým obsahem vitaminu C dokážou předcházet nachlazení, ale pomáhají, i když už infekce propukla.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat