Prostreno.cz

Signály nedostatku hořčíku rozhodně neignorujte

Ne, není to špatným počasí, pokud se právě teď cítíte pod psa. Nejspíš vám chybí nesmírně důležitý hořčík. Které signály jeho nedostatku byste neměli ignorovat?

Hořčík je jedním z hlavních minerálů, elektrolytů, které naše tělo potřebuje v relativně velkém množství. Najít se dá v mnoha živočišných a rostlinných zdrojích a také v pitné vodě. Na druhou stranu vysoce zpracované potraviny, které tvoří většinu západní stravy, jej mají nedostatek, a proto se hořčík nedostávají ani strávníkům. Ke ztrátám také dochází v důsledku určitých zdravotních stavů, kupříkladu chronického alkoholismu, Crohnovy choroby či celiakie. Jak poznáte, že ho máte málo?

Únava jako první varovný signál

Podle výživových poradců je únava jedním z nejčastějších prvních příznaků nedostatku hořčíku. Je tomu tak proto, že hlavní úlohou uvedeného minerálu je přeměňovat jídlo na energii. S únavou obvykle často přichází i slabost. Když hladina draslíku ve svalových buňkách vinou nízkého příjmu hořčíku klesá, jedná se o stav, pro který odborníci mají výraz hypokalémie.

Ztráta chuti k jídlu

Lékaři se shodují, že i ztráta chuti k jídlu patří k častým příznakům hořčíkové chudoby. Někteří lidé, kteří si jí procházejí, k tomu všemu hlásí nevolnost nebo zvracení.

Svalové křeče

Další důležitou rolí hořčíku je obnova svalů po zátěži. Jakmile hořčík chybí, můžete pociťovat svalové křeče, řešit necitlivost horních a dolních končetin, ale i jiných částí těla, o slovo se hlásí i brnění a křečovité záchvaty.

Vysoký krevní tlak

Hořčík uvolňuje cévy a snižuje krevní tlak. Pokud se u vás objevila hypertenze (váš krevní tlak je opakovaně příliš vysoký), nechte se vyšetřit lékařem. Na vině opět může být nedostatek hořčíku. A jaké množství že se považuje za ideální?

Světová zdravotnická o organizace apeluje, že dospělý člověk by každý den měl přijmout 400420 mg hořčíku. Mezi dobré zdroje patří listová zelená zelenina, ořechy, semena, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, pšenice a ovesné otruby, avokádo a fazole. Hořčík v doplňcích stravy a lécích by neměl být konzumován v množství nad horní hranici, pokud to nedoporučí poskytovatel zdravotní péče. Křeče a průjem pak patří mezi běžné vedlejší účinky.

Zdroje: eufic.org, eatthis.com





Celkem 4 komentářů

Sidytady inzerujete svíčky s dřevěným knotem, což je fajn,ale kolik tato svíčky stojí a jestli si to důchodce může dovolit to už je vedlejší protože všechno co je v uvozovkách neškodné , je velmi drahé
31.12.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat