Prostreno.cz

Bylinkové čaje prohlubující ospalost a letargii

Zdravotní přednosti nelze třezalce, magnolii ani mučence upřít. Všechny tyhle krásky ale mohou vaši zimní únavu ještě více zesílit, protože navozují ospalost. Pozor tedy na načasování jejich konzumace!

Kdo může říct, že má během nejchladnějších měsíců roku energie na rozdávání? Takových lidí asi nebude mnoho. I vaše baterky bývají permanentně vybité, proto byste snad usnuli i ve stoje? Co když je to tím, že pijete bylinkové čaje? Je pravda, že jsou nesmírně zdravé, ale u některých buďte opatrní. Které způsobují ospalost, což se vám během dne vůbec nehodí?

Magnolie? Tu si dejte večer

Magnolie neboli šácholan se v tradiční lidové medicíně využívá k úlevě při revmatismu. Poslouží však i při léčbě kašle, nachlazení, horečky či zažívacích obtíží. Tato květina zajišťuje také menstruační a premenstruační komfort, zatímco působí proti stresu a depresím. Důvodů, proč si z ní připravit líbezně vonící horký nápoj, je tedy mnoho. Ovšem ne vždy je na něj vhodná doba. Poznatky četných studií potvrzují, že jde o občerstvení se silnějším sedativním účinkem, což je vizitka obsažených sloučenin honokiolu a magnololu.

I mučenka funguje jako ukolébavka

Pokud bojujete s tíživým psychickým vyčerpáním, možná vám byla doporučena mučenka. Někteří odborníci její schopnosti srovnávají s farmaceutickými medikamenty proti úzkosti, přičemž upozorňují na to, že zároveň normalizuje tlak a snižuje hladinu inzulinu. Mučenku lze naordinovat i při bolestech různého původu, zvláště pak v případě migrény. Jsou tu však vedlejší účinky, které vám nemusejí být úplně po chuti. A ano, ospalost s malátností mezi ně patří.

Třezalka má i temné stránky

Příznivci alternativních léčebných postupů přísahají, že třezalka spolehlivě likviduje bakterie a dokáže se „postavit“ i stafylokokovi. Také prý zmírňuje astma, uklidňuje překyselený žaludek a pomáhá na křečové žíly. Oceňována je i při potížích s močovými cestami nebo vleklých zánětech. Tohle všechno víte, proto třezalkový čaj pijete vcelku pravidelně? Pak se nedivte, že se cítíte jako přejetí parním válcem. Tato bylinka totiž dláždí cestu k regeneračnímu spánku, má tedy uspávací vlastnosti.

Zdroje: healthline.com, nih.gov, verywellmind.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat