Prostreno.cz

Přírodní nezbytnosti domácí lékárničky

Rizikové období chřipek, viróz a nachlazení ještě stále není u konce. Jak vám může pomoci česnek a proč si dát tu práci s jeho krájením? A co vám nabídne bezový čaj?

Když se objeví bacil, někdo marodí dva týdny, jiný tři dny a někoho nákaza úplně mine. Jak je to možné, když jsou všichni vystaveni totožnému choroboplodnému zárodku a mají tedy stejnou „výchozí pozici“?

Osud máte ve svých rukou

„Z velké části je to dáno tím, jak se o sebe lidé starají. Pokud je jejich imunitní systém dobře vyživený a funkční, odolává nejrůznějším výzvám mnohem lépe. Nebo zařídí rychlejší zotavení,“ vysvětluje americký lékař Jonny Bowden. „V období zimy se soustředíme na teplé oblečení, ale uniká nám další důležitá věc, a to je uspořádání zásob naší domácí lékárničky,“ dodává. Které přírodní prostředky je dobré mít vždy poblíž?

Česneku není nikdy dost

„Zásobte se česnekem. K odvrácení nachlazení se využívá již od starověku. Samozřejmě ho nemusíte nosit na krku, jak bylo v těchto dobách zvykem. Navyšte jeho množství ve stravě, nebo užívejte jeho extrakt. Budete-li ho používat při vaření, přidávejte ho až ke konci, když je jídlo skoro hotové. Také myslete na to, že by měl být rozkrájený, obsažená léčivá látka alicin se uvolňuje při rozkladu buněčných stěn,“ upozorňuje jmenovaný zdravotník. Co dalšího se vám doma neztratí?

Černý bez – jistota silné obranyschopnosti

Jde-li o zachování zdraví, bývají antioxidanty dobrými spojenci. „Úžasným preventivním opatřením je konzumace černého bezu, třeba ve formě čaje. Obsahuje spoustu antokyanů, které mají pozoruhodnou schopnost stimulovat imunitní systém,“ domnívá se lékař Jonny Bowden. A co když vás nějaký ten bacil přece jen trochu pozlobí?

Med, máta a šalvěj je svatá trojice

„Jestli cítíte škrábání v krku, uleví vám máta peprná nebo obyčejný med, který mírní podráždění a obecně zklidňuje. Ke snížení zvýšené teploty se hodí zase šalvěj. Tato bylina navíc působí proti zánětům a infekcím,“ vychvaluje uvedený expert, který věří v sílu alternativní medicíny. Necháte si od něj poradit?

Zdroje: alternativemedicine.com, webmd.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat