Prostreno.cz

Zdravý život v kostce

Vyvážená strava je důležitá pro udržení zdraví a výkonnosti. Užitečné tipy na zdravou výživu právě přinášíme.

Zdravou stravou se rozumí pestrá, vyvážená a čerstvá rozmanitá strava, která by se měla skládat hlavně z rostlinných potravin. Zde jsou tipy, jak na zdravou výživu.

Užijte si rozmanitost

Snažte se o co největší rozmanitost ve výběru potravin. Čím větší a barevnější je výběr, tím lépe. Zkuste například princip semaforu – zelený salát, banány a rajčata.

Pět denně

To znamená 2 porce ovoce a 3 porce zeleniny. Porce znamená vždy tolik, kolik se vám vejde do dlaně. Pokud jde o zeleninu, je nejlepší syrová. Pokud chcete, můžete také konzumovat více zeleniny než ovoce, protože neobsahuje tolik cukru. Ovoce a zelenina obsahují vitamíny, minerály a vlákninu, které tělo potřebuje.

Výrobky z obilovin i brambory

Ty můžete mít na jídelníčku každý den. Vybírejte ale raději celozrnné výrobky, protože obsahují hodně vlákniny. Vysoký příjem vlákniny snižuje riziko vzniku různých onemocnění a je důležitá pro správné trávení.

Živočišné výrobky s mírou

Mléko a mléčné výrobky lze konzumovat denně. Zvolte zase variantu s nízkým obsahem tuku, abyste ušetřili kalorie. Ty poskytují tělu bílkoviny a vápník. Ryby, které dodají cenné mastné kyseliny, můžete jíst jednou až dvakrát týdně. Naopak masné výrobky a vejce jezte jen s mírou.

Zdravé tuky

Tuk sám o sobě není špatný. Právě naopak! Důležitý je typ tuku – lněný a řepkový olej, ořechy, semínka a mořské ryby poskytují omega-3-mastné kyseliny, které jsou pro tělo velmi důležité. Zdravé tuky pomáhají vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích jako jsou vitamín E, D, K a A.

Pijte dostatek tekutin

Pijte nejméně 1,5 litru denně, v teplém počasí raději 2 až 3 litry. Upřednostňujte vodu a neslazené čaje, alkoholickým nápojům a limonádám se vyhněte.

Udělejte z jídla požitek

Ačkoli jíme, abychom žili, neznamená to, že si jídlo nemůžeme vychutnat. Udělejte si čas a jezte vědomě. Všechnu potravu pečlivě rozžvýkejte, aby střeva měly co nejméně práce. Tím předejdete mnoha problémům. Nedívejte se při jídle ani na televizi ani do telefonu – pak budete moci lépe vnímat, kdy je vaše tělo nasycené. Užijte si oběd nebo večeři raději s rodinou nebo přáteli.

Zdroj: názory autora, www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat