Prostreno.cz

Souvislost mezi sladkostmi a průjmem

Už jste si všimli, že po konzumaci bonbonů, dortíků, čokolády nebo sušenek utíkáte na toaletu? Mezi cukrem a průjmem existuje souvislost!

Cukr rozhodně nemá tu nejlepší pověst. Podle všeho způsobuje nárůst glukózy v krvi a její prudký pokles, takže se podílí na změnách nálad, únavě a bolestech hlavy, pak taky zvyšuje riziko obezity, cukrovky a srdečních chorob, v neposlední řadě narušuje imunitní funkce, urychluje stárnutí a přispívá ke vzniku zubního kazu a onemocnění dásní, které může vést k potížím se srdcem. Seznam nežádoucích účinků, které cukr způsobuje, je však mnohem rozsáhlejší. Má co dočinění i s průjmem.

Stimulační účinky cukru

Průjem po požití cukru je skutečná věc (https://www.livestrong.com/article/417344-why-do-sweets-cause-diarrhea/). Cukr v kdejaké sladké pochoutce je vysoce koncentrovaný. Když zasáhne trávicí trakt, žaludek dělá vše pro to, aby ho zředil vodou a elektrolyty. Nárůst tekutin způsobuje, že se obsah žaludku přesouvá příliš rychle do tenkého střeva. To pak vypouští ještě více vody do zažívacího traktu a také uvolňuje hormony, jež stimulují pohyb cukrovinky celým tělesným systémem.

Pozor i na ovoce

Příznaky průjmu po konzumaci cukru se zpravidla nejčastěji objevují do 30 minut po jídle, přičemž mezi první signály toho, že se něco děje, patří nadýmání, bolesti břicha nebo nevolnost. Asi jednu až tři hodiny po průjmu můžete pociťovat nervozitu, točení hlavy či slabost. Tyto pozdější problémy jsou způsobeny poklesem hladiny cukru v krvi.

Celé to funguje tak, že trávicí systém spustí uvolňování hormonů, jež napomáhají trávení a to zase podpoří slinivku břišní k produkci inzulinu. A nepříjemné stavy jsou na světě. Ovšem cukrovinky nemusí představovat jediné riziko vedoucí k vodnaté stolici.

Fruktóza, tedy přírodní cukr nacházející se v ovoci, potravinách obsahujících kukuřičný sirup i salátových dresincích může mít stejný účinek. Podle gastroenterologů má většina lidí průjem, pokud zkonzumuje více než 40 gramů fruktózy denně, což odpovídá čtyřem středně velkým jablkům.

Může to být intolerance?

Je možné, že je průjem po konzumaci příliš velkého množství sladkostí způsoben i nesnášenlivostí cukru. Tato intolerance se popisuje jako porucha organismu, který nemá dostatek tzv. disacharidáz – trávicích enzymů rozkládajících cukry na jednotlivé složky, jež se následně přesouvají do příslušných orgánů. Pokud máte podezření, že je to zrovna váš případ, poraďte se se svým lékařem.

Zdroje: atkins.cz, livestrong.com, wikipedia.org, https://www.livestrong.com/article/417344-why-do-sweets-cause-diarrhea/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat