Prostreno.cz

I sněženka má léčivé účinky

Vykvétá, sotva sleze sníh. Dřív se jí říkalo cibulová fialka, dnes jí nikdo neřekne jinak než sněženka. Nelze ji nemilovat. Je poslem jara i spásou pro ty, kdo se potýkají s globální poruchou intelektu, paměti a osobnosti!

Původ sněženek, které nesou odborný název sněženka podsněžník (Galanthus nivalis), sahá od Pyrenejí po Ukrajinu na východ a od Německa a Polska až po jižní Itálii, Albánii a severní Řecko. Traduje se, že již druidové než se usadili na britských ostrovech, věděli o jejich léčivých vlastnostech.

Bohužel, v současné době sněženky řadíme mezi vzácné a částečně chráněné druhy, což je velká škoda. Neboť legenda říká, že když byli Adam a Eva vyhozeni z rajské zahrady, byla na zemi zima a sněžilo. Eva plakala pro teplo ráje, Bůh se nad ní slitoval a proměnil několik sněhových vloček ve sněženky, aby ji utěšil. Proto se považují za květy naděje, které zároveň i léčí.

Bojovník proti demenci

Moderní lékařský výzkum ukázal, že galantamin, alkaloid z některých druhů sněženek a narcisů, který se pro terapeutické využití vyrábí synteticky, může pomoci lidem trpícím Alzheimerovou chorobou. Rozvoj této nemoci se díky němu dá zpomalit, což vědí ve více než 70 zemích světa, ve kterých je galantamin schválený pro použití. Tato látka, jež kromě jiného odpuzuje i škůdce, se také používá při léčbě traumatických poranění nervového systému.

Přírodní lék tlumí bolesti hlavy

V současné době se také zkoumá účinek dalšího zázraku, pro něhož jsou sněženky domovem, a to lektinu (přírodní toxin), o němž akademici tvrdí, že je schopný bojovat proti viru HIV.  Zdá se, že skromná sněženka poskytuje spoustu zdravotních výhod, které si běžně neuvědomujeme. Málokdo ví, že působí i jako protijed proti některým halucinogenům a tlumí bolesti hlavy, navzdory tomu, že cibule sněženek jsou při konzumaci jedovaté. Zbytek rostliny ale okouzluje svojí krásou!

Vlastní zásoba něžnosti

Když vykoukne slunce, sněženky vydávají medovou vůni, která se může linout i z vaší zahrady. Sněženky je vhodné pěstovat v humózní, vlhké, ale dobře propustné půdě, která v létě nevysychá. Vždy volte polostín a v případě, že sněženku napadne plíseň šedá, na kterou je náchylná, volte odpovídající postřik.

Zdroje: herbs.treatandtaste.blogspot.com, woodlandtrust.org.uk, rcplondon.ac.uk






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat