Prostreno.cz

Pod pokličku čistého stravování

Čisté stravování je to, jak se stravovali naši předci – průmyslově nezpracované jídlo bohaté na živiny. Vyzkoušejte s námi ulevit tělu i přírodě!

Čisté znamená "čisté" a ve vztahu k potravinám to znamená především, že se v co největší míře vyhýbáme přísadám. Konzumuje se vše, je ale důležité, abyste všechny ingredience a potraviny konzumovali v co nejpřirozenější a nezpracované podobě. Čisté stravování snižuje množství průmyslových produktů – tj. konzervovaných potravin, potravin s umělými přísadami, jako jsou aromata a látky zvyšující chuť (1).

Pravidla pro čisté stravování

Zásadní pravidla pro čisté stravování je: Nekonzumovat žádné hotové výrobky, žádné rychlé občerstvení, ale naopak konzumovat potraviny bez přídatných látek: bez konzervantů, barviv a látek určených k aromatizaci, používat čerstvé potraviny, nejlépe z trhu, sezonní, regionální a v ekologické kvalitě. Zároveň je nutné pravidelně jíst (1).

Nepoužívejte stolní cukr a umělá sladidla, místo toho si dejte raději javorový sirup a cukr z kokosových květů. Nepoužívejte pšenici, vhodnější varianta je proso, quinoa nebo celá zrna. Vyhněte se nasyceným tukům, místo toho používejte zdravé tuky, jako jsou ty, které se nacházejí v řepce, olivovém oleji a kokosovém tuku, stejně jako ryby. A nezapomínejte také na dostatečný přísun tekutin, ale vyhýbejte se alkoholu (2).

Důraz se klade na vědomé zpracování a vědomý požitek. Proto nekupujte nic, co je na seznamu ingrediencí, ale neznáte a vařte si sami. Pro usnadnění si připravte hotové výrobky, jako je vývar, směsi koření, mandlové mléko nebo bramborová kaše sami.

Čisté stravování v podstatě připomíná dobrou starou stravu s celým jídlem. S tím rozdílem, že byste měli denně sníst 5 až 6 jídel a do jídelníčku zařadit také superpotraviny a smoothies (2)).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164197/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352986/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat