Prostreno.cz

Ideální váha zdravým způsobem

Zdravé hubnutí se vyplatí, protože přebytečné kilogramy, nebo dokonce nadváha nejsou zdravé, a to především s rostoucím věkem. Jak lze dosáhnout ideální hmotnosti zdravě?

Podle WHO je ideální hmotnost BMI 18,5 až 24,9. Při BMI 25 má tedy člověk nadváhu, od 30 silnou nadváhu (obezitu). V posledních desetiletích však věda ukázala, že to není tak docela pravda. Dlouhodobě se ukazuje se, že lidé s BMI mezi 25 a 30 žijí déle a jsou zdravější. To je důvod, proč se v posledních letech více kontroluje poměr pasu k bokům (WHR). Břišní tuk je obzvláště nezdravý, protože může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny (1).

Jak zhubnout zdravým způsobem?

Diety jsou obvykle vhodné pouze pro hubnutí v krátkodobém horizontu. Problém je v tom, že půst se obvykle provádí pouze po určitou dobu. Bohužel však není možné rychle zhubnout zdravým způsobem. Dává však větší smysl mít celkově vyváženou stravu a životní styl, což vede k pomalému, ale stabilnímu úbytku hmotnosti. Patří mezi ně změna stravy a učení se zdravým stravovacím návykům; to také zahrnuje jíst pouze při hladu a přestat jíst, jakmile máte pocit sytosti. Dostatečný příjem tekutin vodou a neslazenými čaji, stejně jako dostatečné cvičení, které by mělo být zábavné. Relaxace v každodenním životě jako první pomoc a prevence proti stresu, protože hormon kortizol uvolňovaný během stresu brání spalování tuků. Dostatek spánku a pravidelný rytmus spánku (2).

Tipy pro hubnutí

Aby bylo možné trvale změnit stravovací návyky a životní styl, je nutná vytrvalost a vůle. Jezte alespoň pět porcí ovoce a/nebo zeleniny denně. Volte raději ovoce, které stimuluje metabolismus, jako je ananas nebo papája. Jezte obiloviny a obilné výrobky nejlépe v celozrnné variantě nebo brambory. Mléko a mléčné výrobky konzumujte denně, ideálně v nízkotučné verzi. Sladkosti si dopřávejte pouze v malém množství, ale nepoužívejte je jako odměnu! Vařte s nízkým obsahem tuku a používejte celkově více rostlinných tuků. Ideální je řepkový olej, olivový olej a lněný olej (na saláty). Jezte málo živočišných produktů. Ryby maximálně dvakrát týdně, maso a uzeniny by neměly překročit 600 gramů týdně (2).

Uvařte si sami! Pak víte, co jíte, a automaticky jíte méně konzervačních látek a podobně. Navíc v domácích vařených potravinách je obvykle také méně soli – protože sůl vede k zadržování vody v těle. Jezte v klidu a nedělejte nic jiného.

Pijte 1,5 až 2 litry tekutiny denně. Ideální je voda nebo neslazené čaje, například zelený. Voda má v těle mírný termogenní účinek – to znamená, že spotřebovává energii ve formě tepla. Doporučené množství vody denně vám tak může zajistit další ztrátu až 100 kilokalorií.

Zdroje: názory autora, (1) www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat