Prostreno.cz

Šokující vliv kouření na pleť

Negativní vlivy kouření na tělo jsou nepopiratelné. Trpí nejenom plíce, ale i pleť. Proč je v ohrožení a co mají cigarety společného s tmavými skvrnami a infekcemi?

Státní zdravotní ústav odhalil (3), že denně v ČR kouří 21,1 % mužů a 15,2 % žen, přičemž tuzemských kuřáků naštěstí ubývá. Toxiny v tabákovém kouři a nikotin samy o sobě nepříznivě ovlivňují pokožku tím, že vyčerpávají její strukturu, snižují obranyschopnost a činí pleť náchylnou k různým kožním onemocněním. Na tohle žádný příznivec „bafání“ nemůže být hrdý!

Kůže kuřáka stárne rychleji

Neustálá expozice tabákovému kouři může způsobit vážné vyčerpání elastických vláken v pleti, která udržují pokožku pevnou a pomáhají jí obnovit její původní strukturu. Tabákový kouř také snižuje produkci kolagenu a naopak zvyšuje počet volných radikálů, čím urychluje stárnutí a vznik vrásek.

Objevují se tmavé skvrny

Melanocyty v pokožce produkují pigment melanin, který pleti dodává její jedinečnou barvu a chrání ji před poškozením sluncem. Avšak kromě expozice UV záření mohou hyperaktivitu melanocytů způsobit také faktory, jako je tabákový kouř. To může vést k hyperpigmentaci v oblastech vaší pokožky, které jsou neustále vystaveny tabákovému kouři.

Tělo přichází o důležité látky

Vitaminy a antioxidanty v těle mají schopnost bojovat a zvrátit poškození kůže volnými radikály. Když je však pokožka neustále vystavována škodlivým sloučeninám a částicím dehtu přítomným v tabákovém kouři, zvyšuje to počet volných radikálů a naopak snižuje hladinu nezbytných vitaminů.

Studie potvrdila, že kouření redukuje hladinu vitaminu C a B-karotenu v plazmě. Kadmium, které se přirozeně vyskytuje v tabáku, negativně ovlivňuje biologickou dostupnost selenu a zinku. Kromě toho bylo prokázáno, že složky tabáku snižují hladiny několika vitaminů B-komplexu (1).

Stojí za psoriázou a atopickou dermatitidou

Odborníci varují, že kouření může vyvolat různé zánětlivé stavy, a to včetně psoriázy a atopické dermatitidy. Nikotin v cigaretách se váže na kožní buňky, podporuje nadměrnou produkci keratinocytů (hlavní pokožková buňka) a může hrát významnou roli při vzplanutí ekzému. Tabák zase obsahuje nesčetné množství škodlivých chemikálií (ano, opět se to týká i dehtu), jež se spojují a rakovinou kůže (2).

Přispívá k infekcím

Kouření poškozuje epidermální bariéru, oslabuje imunitní obranu pokožky a zpomaluje hojení ran. Kvůli tomu je pleť náchylnější k různým bakteriálním i virovým infekcím. Nejlepší je tedy típnout poslední cigárko a s tímto zlozvykem přestat. Doba, za kterou se pokožka vyléčí z účinků kouření, se může lišit v závislosti na míře poškození. Pozitivní proměnu však lidé nejčastěji zaznamenávají během několika týdnů.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1784736/, (2) www.karger.com/Article/FullText/502129, (3) http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/narodni-vyzkum-uzivani-tabaku-a-alkoholu-v-ceske-republice





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat