Prostreno.cz

Lilek osočujeme z celé řady nepříznivých stavů

Pověst lilku není úplně růžová. Opravdu zhoršuje revmatické bolesti i záněty? A co je pravdy na tom, že zvyšuje riziko osteoporózy?

Je lesklý a fialový. Má oválný tvar a po rozkrojení odhalí pevnou a smetanově bílou dužinu. Ano, přišla řeč na lilek! Jeho příznivci vychvalují kulinářskou všestrannost a zdravotní benefity, odpůrci zase upozorňují na to, že napáchá v žaludku víc škody než užitku. Z čeho všeho je lilek osočován?

Osteoporóza jako údajný problém číslo jedna

„Některé makrobiotické diety doporučují vyčlenit plody lilkovitých rostlin z jídelníčku,“ potvrzuje americká nutriční terapeutka a instruktorka vaření Judy MacKenney. „Důvod je ten, že údajně brání vstřebávaní vápníku, čímž oslabují kosti a způsobují osteoporózu,“ vysvětluje odbornice. Jak moc se toto tvrzení dotýká pravdy? „Nelze popřít, že oxaláty na sebe navazují vápník a omezují jeho absorpci, nicméně lilek rozhodně nepatří mezi potraviny s jejich vysokým podílem,“ uvádí na pravou míru Stephanie Atkinson, což je členka poradního výboru kanadské charitativní organizace zabývající se osteoporózou, jež nese název Osteoporosis Canada. V tomto směru tedy můžeme být naprosto klidní!

Pozor, hrozí toxické zatížení

„Mnoho webů, jejichž specializací je alternativní medicína, naznačuje, že lilek v sobě ukrývá toxickou alkaloidní sloučeninu zvanou solanin, která ho chrání před některými hrozbami, jako jsou například útoky škodlivého hmyzu,“ popisuje uznávaný expert rostlinné biochemie z kanadské Guelphské univerzity Barry Micallef. „Navzdory špatné pověsti lilek, papriky ani rajčata solanin neprodukují, jejich konzumace je tedy bezpečná,“ vysvětluje znalec s tím, že obavy jsou tu skutečně bezpředmětné.

Zdroj tíživé artritické bolesti?

„Běžně se v on-line diskusích dočítám, že lilkovitá zelenina zhoršuje artritické bolesti a prohlubuje záněty. Tato teorie však není podpořena žádnou vědeckou studií ani důkazem. Není třeba se lilku vyhýbat, a to i když trpíte revmatoidní artritidou,“ domnívá se kanadská registrovaná dietoložka Pamela Piotrowski. Další mýtus je tedy vyvrácen!

Zdroj: www.besthealthmag.ca, www.healthline.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat